Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

151 επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο" στη Μεσσηνία


ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Ογδόντα δύο (82) επιχειρήσεις στη Μεσσηνία έβαλαν «λουκέτο» το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα, στο σύνολό τους σχεδόν πρόκειται για..........................

ατομικές επιχειρήσεις στο χώρο της μεταποίησης (18), εμπορικές (17) και παροχής υπηρεσιών (45). Κατέβασαν, επίσης, ρολά μια μονοπρόσωπη ΕΠΕ, μία Ανώνυμη Εταιρεία και μία Κοινωνία Κληρονόμων.
Τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο) έκλεισαν συνολικά 69 επιχειρήσεις στη Μεσσηνία, με την πλειοψηφία να προέρχεται κι εδώ από τους κλάδους μεταποίησης (3), υπηρεσιών (37) και εμπορικές (24).
Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, το Φεβρουάριο του 2011 είχαμε 52 νέες εγγραφές.
Οι περισσότερες πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, τον Ιανουάριο είχαμε 61 νέες εγγραφές επιχειρήσεων. Οι περισσότερες από αυτές είναι ατομικές και αμέσως μετά ακολουθούν οι ομόρρυθμες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τα «λουκέτα» αυξάνονται μήνα με το μήνα στην αγορά και δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση, κλείνουν κι άλλες.
Το λιανεμπόριο περνάει, δηλαδή, ένα δυνατό «crash test» εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενώ μετρά ήδη πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση.
Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές, αλλά μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο ακούγεται μόνο ως ευχή.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - tharrosnews.gr