Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αγροτικός Φιλιατρών. «Αυτά είναι τα προβλήματα των αγροτών»


Δυναμικό «παρών» έδωσαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
Οι αγρότες από τα Φιλιατρά έδωσαν υπόμνημα, που υπέγραφαν ο πρόεδρος Γιώργος Αλεξανδρόπουλος και ο γραμματέας Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους, στο οποίο ανέγραφαν:..........................


«Εμείς, οι πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις τούτης της πατρίδας (χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι), βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν τη συνάντηση προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα - των αγροτών.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και ταυτόχρονα με τη γλώσσα της καρδιάς.
Σας τονίζουμε ότι το επάγγελμα του Έλληνα αγρότη είναι στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας. Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες της πατρίδας μας, θα γίνουμε σκλάβοι.
Με τις υπάρχουσες πολιτικές, που εφαρμόζονται στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ισοζύγιο εμπορικών αγροτικών συναλλαγών είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Και κατά συνέπεια, το εισόδημα του Έλληνα αγρότη μειώνεται τάχιστα.
Προερχόμαστε από τα Φιλιατρά, μια περιοχή της Πελοποννήσου με δυναμικές καλλιέργειες και πλήρως ταυτισμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας - τεχνογνωσίας στην παραγωγή (κηπευτικά θερμοκηπίου και υπαίθρου - ελιές - αμπέλια - σταφίδα - κτηνοτροφία - μελισσοκομία).
Είναι γνωστό σε όλους ότι το εισόδημά μας είναι μειωμένο και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
1) Κόστος παραγωγής: Αυξάνεται συνέχεια εις βάρος μας
2) Έλλειψη προώθησης
3) Ελληνοποιήσεις ομοειδών προϊόντων, χωρίς πιστοποιητικό και υγειονομικό έλεγχο
4) Έλλειψη τοπικών προϊόντων στα ράφια
5) Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή για να μην ερημώσει η ύπαιθρος
6) Παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη γύρω από τα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα (με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των προσπαθειών μας)
7) Υπενθυμίζουμε δε ότι το άνοιγμα των τιμών ανάμεσα σε παραγωγό και ράφι είναι η καλύτερη των περιπτώσεων, από 1:5 έως 1:9, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή
8) Το βασικότερο όλων νομίζουμε ότι είναι το τιμολόγιο πώλησης.
Εδώ λέμε καθαρά και ξάστερα ότι πρέπει να έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής. Σήμερα είναι πολύ κάτω του κόστους.
9) Προβληματική κατάσταση εμπορίας. Υποφέρουμε από τα κανόνια της αγοράς, χάνοντας το μόχθο και τον ιδρώτα μας. Ένα τουλάχιστον αξιόπιστο κράτος οφείλει να φροντίσει για την εξαφάνιση αυτών των φαινομένων
10) Γνωρίζουμε ότι για να υπάρξουμε παραγωγικά στα χωράφια μας θέλουμε ένα οικοσύστημα σε ισορροπία, με ό,τι σημαίνει αυτό, για να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.
Ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να μην είναι εθιμοτυπική και επικοινωνιακή, αλλά γόνιμη και να έχει συνέχεια».


Η.Γ. tharrosnews.gr