Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.


Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμενοι στο παραπάνω θέμα θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να επιληφθείτε προσωπικά και να παρέμβετε -όπου κρίνετε αρμοδίως- για την άμεση επίλυση του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δανειολήπτες των πυρόπληκτων νομών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως ήδη γνωρίζετε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, η τότε Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των περιοχών αυτών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70% ,πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128.

Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 4,5%, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,5%.


Κύριε Υπουργέ,

Όπως...........................

αντιλαμβάνεστε οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών που είχαν την ατυχία να δανειστούν

α) κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις τοπικές οικονομίες,
β) επλήγησαν από τη γενικότερη βαθειά οικονομική ύφεση,
γ) και σήμερα καλούνται -σε περιβάλλον ανύπαρκτης ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών- να πληρώσουν επιτόκια της τάξεως του 8,5%, που όχι μόνο ως ευνοϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν (πράγμα που επιθυμούσε ο νομοθέτης) αλλά πολλές φορές είναι υψηλότερα και απ’ αυτά της αγοράς.


Πρότασή μας λοιπόν είναι η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Κράτος, αφού όπως γνωρίζετε τα επιτόκια των πυροδανείων επιδοτούνται με 50% δημοσία δαπάνη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την πρόταση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος ΚαραμπάτοςΜε εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας