Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ματς της Καλαμάτας στο φάκελο με τα στημμένα


Μπορεί η ομάδα της Καλαμάτας να βρίσκεται σε δεινή βαθμολογική θέση και να δίνει την προσεχή Δευτέρα το καθοριστικής σημασίας παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νίκαια, όμως, τη δεδομένη στιγμή η μάχη για τη σωτηρία φαίνεται πως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Η «βόμβα» που έπεσε (προ)χθες το απόγευμα στη Βουλή από το βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, μέσω της δημοσιοποίησης της λίστας των ύποπτων παιχνιδιών, περιλάμβανε και την Καλαμάτα, γεγονός που θα επιφέρει έντονες αναταράξεις στη Μαύρη Θύελλα.
Όπως ανακοίνωσε ο.................


κ. Πλεύρης στη Βουλή – προηγουμένως είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, που του είχε ζητήσει να προχωρήσει στην αποκάλυψη των παιχνιδιών - τα δίνει στη δημοσιότητα προκειμένου να βγάλει από τη δύσκολη θέση την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, αλλά και να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να αποφύγουν τις συνέπειες του «τυποκτόνου Νόμου», ήτοι την υποβολή μηνύσεων για την αποκάλυψη της λίστας. Στη σχετικά λίστα υπάρχουν 2 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκα, 2 του Κυπέλλου Ελλάδος και 22 του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής.
To πιο σημαντικό για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο και κυρίως για την ομάδα της Καλαμάτας, τη μεγάλη ομάδα του νομού, είναι πως στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται δύο παιχνίδια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Το πρώτο είναι αυτό με τον Εθνικό της 16ης Νοεμβρίου του 2009, όταν η Καλαμάτα γνώρισε την ήττα στο Ελληνικό με σκορ 1-0. Αυτό χαρακτηρίζεται ως διεφθαρμένο και είναι το δεύτερο κατά σειρά πιο επικίνδυνο. Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι τα άκρως διεφθαρμένα παιχνίδια, ακολουθούν τα διεφθαρμένα, τα σοβαρά ύποπτα και τα ύποπτα. Το δεύτερο παιχνίδι είναι αυτό της 27ης Φεβρουαρίου 2010, με αντίπαλο τη Δόξα Δράμας, παιχνίδι στο οποίο η Καλαμάτα είχε γνωρίσει την ήττα με σκορ 3-1 και το οποίο χαρακτηρίζεται ως σοβαρό ύποπτο.
Κοινό σημείο των δύο παιχνιδιών είναι πως καλύφθηκαν τηλεοπτικά από την ΕΤ3, το πρώτο έγινε Δευτέρα και το άλλο Σάββατο, ενώ όπως διαπιστώνεται από το αποτέλεσμα, η Καλαμάτα γνώρισε την ήττα.
Αναλυτικότερα η λίστα των παιχνιδιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν ως εξής:
ΚΥΠΕΛΛΟ 2009-10:
Παναργειακός-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 30/08/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Αγροτικός Αστέρας Καβάλα 0-3 28/10/09 (ύποπτος)
Καλλιθέα-Πανθρακικός 1-0 28/10/09 (σοβαρά ύποπτος)

Β' Εθνική 2008-09:
Διαγόρας-Εθνικός 2-2 01/02/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος 1-1 02/02/09 (ύποπτος)
Διαγόρας-Καλλιθέα 0-0 07/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 14/03/09 (άκρως διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Ατρόμητος 0-1 23/03/09 (ύποπτος)
Καβάλα-Ηλυσιακός 2-0 29/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 06/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Κέρκυρα-Καστοριά 1-2 12/04/09 (διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Διαγόρας 1-0 12/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 13/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 27/04/09 (διεφθαρμένος)
Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 04/05/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 04/05/09 (διεφθαρμένος)

Β' Εθνική 2009-10:
Εθνικός Αστέρας-Πιερικός 1-2 15/11/09 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός-Καλαμάτα 1-0 16/11/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικού 2-0 15/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας 3-1 17/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Ηλιούπολη-Δόξα Δράμας 1-1 24/01/10 (διεφθαρμένος)
Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3 06/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Δόξα Δράμα-Καλαμάτα 3-1 27/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός 0-2 07/03/10 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη 0-1 14/03/10 (ελαφρώς ύποπτος)
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η υφυπουργός Πολιτισμού, ακολουθώντας την απόφαση της κυβέρνησης, δεν είχε πρόθεση να δώσει τα παιχνίδια στη δημοσιότητα, ενώ είχε για αρκετή ώρα κατ’ ιδίαν συνομιλία με το γενικό γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή.
Όπως είπε, μάλιστα, στην τοποθέτησή της, η συγκεκριμένη απόφαση είναι πράξη ευθύνης, αφού η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα, τη μυστικότητα της προανάκρισης, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας.
Στο σημείο αυτό εμείς οφείλουμε ν’ αναφέρουμε πως το τεκμήριο αθωότητας παραμένει για όλες τις ομάδες και για την Καλαμάτα, ενώ θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της διοίκησης της ΠΑΕ, που οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να εκφράσει την άποψή της.

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ,
Το δυσάρεστο για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Γρηγορόπουλο, που λογικά θα συναντήσει την αντίδραση και την οργή του κόσμου, είναι ότι η δημοσιοποίηση των παιχνιδιών έρχεται σε μια ιδιαίτερη γι’ αυτόν περίοδο. Τα προηγούμενα χρόνια ακούγονταν συχνά φήμες για εμπλοκή της ομάδας σε τέτοια σενάρια, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία και γι’ αυτό επικρατούσε «ηρεμία». Τώρα τα πράγματα διαμορφώνονται τελείως διαφορετικά και πολύ πιο δύσκολα για τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, που ξέρει καλά πως θα βρει απέναντί του τους φιλάθλους, οι οποίοι από την πλευρά τους βλέπουν να τσαλακώνεται η ιστορία της Μαύρης Θύελλας. Κι όλα αυτά λίγες ώρες μόλις μετά τα λαϊκά δικαστήρια που στήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΙΩΝΙΚΟΥ
Από τη στιγμή που η Καλαμάτα δεν μπόρεσε να πάρει αποτέλεσμα απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου οφείλει να το κάνει τη Δευτέρα στο εκτός έδρας ματς με αντίπαλο τον Ιωνικό, μια ομάδα που έχει τον ίδιο στόχο με τη Θύελλα και καίγεται για βαθμούς. Δυστυχώς, η ήττα έχει φέρει έντονο προβληματισμό και πικρία στο στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τον παράγοντα ψυχολογία και κλίμα. Μπορεί η ομάδα να στάθηκε σε γενικές γραμμές καλά στο τελευταίο παιχνίδι, όμως φάνηκε πως δεν μπορούσε. Όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα έτσι ώστε να διεκδικήσει τη νίκη, γιατί μονάχα αυτή τη διατηρεί ζωντανή, μέσα στην καυτή Νίκαια, εκεί που ήδη οι οπαδοί του Ιωνικού ετοιμάζουν «πόλεμο» για τους ποδοσφαιριστές του Θανάση Κολιτσιδάκη.
Ο 43χρονος τεχνικός, θέλοντας να αποφορτίσει την κατάσταση και να ηρεμήσει τους παίκτες, που άκουσαν πολλά από τους φιλάθλους στο γήπεδο, τους έδωσε χθες την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Από σήμερα, όμως, ξεκινά η προετοιμασία, και δυστυχώς υπάρχουν για ακόμη μία φορά πολλά προβλήματα. Εκτός μάχης έχουν τεθεί οι τιμωρημένοι Χατζής, Κουτσοσπύρος, Ηλιόπουλος (είχαν επιλεγεί να εκτίσουν στο ματς αυτό) και Σπυριδάκης καθώς και οι τραυματίες Σκαρλάτος, Ντουγέρογλου, Γ. Καλογερόπουλος. Το θετικό είναι ότι εξέτισαν την ποινή τους και επιστρέφουν οι Τάσιτς, Μανιάτης, και Ντε Βινσέντι, που θα καλύψουν τα σοβαρά κενά που έχουν προκύψει.

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΕ
Η ΠΑΕ κλήθηκε σε απολογία για αύριο, για παράβαση των άρθρων 1, 3, 5, 12, 14, 15 του Πειθαρχικού Κώδικα για το παιχνίδι με τον Πιερικό. Αναμένεται βαριά τιμωρία, όμως αυτή δύσκολα θα προκύψει πριν τον αγώνα με τον Θρασύβουλο.

Του Νίκου Μπαλόπουλου -Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"