Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα


Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα παρά την καθημερινή διακοπή των μαχών από τον ισραηλινό στρατό για τρεις ώρες, το οποίο κρίνεται «ανεπαρκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστινίων προσφύγων (UNRWA) Κρίστοφερ Γκιούνες. Επέμεινε δε στην ανάγκη για εκεχειρία για να επιτραπεί η συνέχιση των επιχειρήσεων βοήθειας των θυμάτων.
Και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή απαράδεκτη. «Όπως η Γαλλία καταδίκασε από την αρχή την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος, όπως καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από το λιβανικό έδαφος, κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι τίποτε δεν αιτιολογεί τα βάσανα τα οποία υφίστανται σήμερα οι άμαχοι πληθυσμοί που ζουν αποκλεισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από την πλευρά του επανέλαβε από τη Μαδρίτη την υποστήριξή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ότι θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Κάιρο για να συναντήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ προκειμένου να «αναπτύξουν την πρωτοβουλία αυτή».
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 763 μετά τις νέες φονικές επιδρομές και την περισυλλογή πολλών πτωμάτων από τα σωστικά συνεργεία χάρη στην τρίωρη παύση των βομβαρδισμών, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία.
Η αντίσταση στο όνομα του Θεού είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το Ισραήλ στη σύγκρουση στη Γάζα, δήλωσε σήμερα παράλληλα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί υπέγραψαν αίτηση στην οποία δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάνε να πολεμήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.