Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Κλιμακώνονται οι χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με άρματα μάχης να κινούνται προς την Χαν Γιούνες –μεγάλη πόλη και προπύργιο της Χαμάς- και αεροσκάφη να βομβαρδίζουν τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, τουλάχιστον 702 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.100 έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στόχος των αεροπορικών επιδρομών στη Ράφα ήταν ένα σπίτι και μια σήραγγα από την οποία υπάρχουν υποψίες ότι διακινούνται όπλα.
Χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός με φυλλάδια κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που συνορεύουν με την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω επικείμενου βομβαρδισμού ζωνών όπου υπάρχουν σήραγγες μέσω των οποίων διακινούνται όπλα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει καταμετρήσει 250 έως 300 σήραγγες, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές στη Ράφα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 500.


Ρουκέτες στο Β. Ισραήλ από το Λιβανο


Εν τω μεταξύ το πρωί το βόρειο Ισραήλ δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, οι πρώτες μετά από τον πόλεμο του 2006 κατά των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, και τραυμάτισαν ελαφρά δύο ανθρώπους.
Το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά ενώ την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε πως η οργάνωση του δεν ευθύνεται για τις πρωινές εκτοξεύσεις ρουκετών από το νότιο Λίβανο.
«Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε καμιά παλαιστινιακή οργάνωση και δεν γνωρίζουμε ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες», τόνισε ο Ρααφάτ Μόρα, εκπρόσωπος στη Βηρυτό της ισλαμιστικής οργάνωσης.


Διχασμός στο Ισραήλ για την ενδεχόμενη εκεχειρία


Διχασμένη όσον αφορά τη συνέχιση και την πιθανή διεύρυνση της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ.
Οι αποκλίσεις αυτές διατυπώθηκαν σε χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας την πιθανότητα διεύρυνσής τους περνώντας στην τρίτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων όσον αφορά την εκεχειρία. «Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Εχούντ Μπαράκ τάχθηκε υπέρ μιας νέας εκεχειρίας, (με τη Χαμάς) ενώ άλλοι υπουργοί μεταξύ τους και εγώ διαφωνήσαμε», δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10.
Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας χθες ενέκρινε επίσης την αποστολή απεσταλμένων στην Αίγυπτο για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή εκεχειρία.
Ο πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, Αμος Γκιλάντ έφτασε σήμερα στο Κάιρο, για να συζητήσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
χθες ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες στην Αίγυπτο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση».
Σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών, το συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τη διεύρυνση της εκστρατείας, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Συμφωνήσαμε για τη διερεύνηση μιας διπλωματικής επιλογής, συνεχίζοντας ωστόσο την επιχείρηση», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών Ρόνι Μπαρ Ον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Εχούντ 'Ολμερτ.