Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Μετά την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, κατά την είσοδό του στη Βουλή το μεσημέρι για την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στην Αγκυρα για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της κλιμάκωσης της έντασης.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τουλάχιστον τέσσερα τουρκικά μαχητικά Phantom πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων δεν είναι ψύχραιμη και πως η συμπεριφορά αυτή δεν συνάδει σε ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να μπει στην ΕΕ, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός του αναλαμβάνει και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή.
«Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα περιφρουρήσουν την ακεραιότητα. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι παίρνουν τις απαντήσεις τους τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και όπου αλλού χρειαστεί. Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας» κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, σχεδόν σε καθημερινή βάση αναπαράγονται οι ισχυρισμοί του τουρκικού Γενικού Επιτελέιου περί παραβίασεις των «τουρκικών χωρικών υδάτων» στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια.
Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται με ιδιαίτερη συχνότητα από τις 16 Δεκεμβρίου και από τις αρχές του χρόνου οι ανακοινώσεις άρχισαν να εκδίδονται όλο και πιο συχνά, σχεδόν καθημερινά, και συνοδέυονται από την επεξήγηση ότι ενημερώθηκε το (τουρκικό) υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί στα κατάλληλα διαβήματα.