Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΟΗΕ: Απόφαση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.


Σε κοινή θέση που ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν αργά τη νύχτα τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ απείχαν της διαδικασίας.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι απείχε διότι ήθελε να δει το αποτέλεσμα της αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας για τη Γάζα. Πάντως παρά την αποχή εξέφρασε την υποστήριξή της στην ουσία του κειμένου που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η απόφαση «καταδικάζει κάθε βίαιη και εχθρική πράξη κατά των πολιτών και κάθε τρομοκρατική ενέργεια» και απευθύνει έκκληση για «απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας».
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάπαυση του πυρός «πρέπει να είναι άμεση, διαρκής και να γίνει πλήρως σεβαστή... οδηγώντας στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η αντίδρασή του στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Θα εξετάσει επίσης τα αποτελέσματα της αποστολής στο Κάιρο του Αμος Γκιλάντ, πολιτικού συμβούλου του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος συζήτησε τις γαλλο-αιγυπτιακές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός.