Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

«Όχι» στην κατάπαυση του πυρός από Ισραήλ - Χαμάς


Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ισραηλινή ηγεσία και Χαμάς απέρριψαν την πρόταση που ψήφισε χθες τη νύχτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Ανεφάρμοστη» χαρακτηρίζεται η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ.
Τονίζει μάλιστα πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους Ισραηλινούς, καθώς οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν και σήμερα ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
«Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αποδεχθεί από ξένους παράγοντες να αποφασίσουν για το δικαίωμά του να υπερασπισθεί τους πολίτες του. Ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να υπερασπισθεί τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας λόγο για «δολοφονικές παλαιστινιακές οργανώσεις», ο Όλμερτ προσθέτει ότι «η εκτόξευση ρουκετών σήμερα το πρωί αποδεικνύει ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είναι ανεφάρμοστη και ότι δεν θα γίνει σεβαστή (από τη Χαμάς)».
Στο ίδιο κλίμα, νωρίτερα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι «το Ισραήλ ενεργεί και θα ενεργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα δικά του συμφέροντα και σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών του για ασφάλεια και το δικαίωμα του για αυτοάμυνα».
Όχι στην εκεχειρία από τη Χαμάς
Ανάλογη στάση απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, κράτησε και η Χαμάς, θεωρώντας πως αυτή δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.
«Απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση, διότι δεν υπηρετεί ούτε τα δικά μας συμφέροντα, ούτε τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες και τους κύριους στόχους του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της οργάνωσης στο Λίβανο.
Νωρίτερα η οργάνωση ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θεωρεί ότι την αφορά η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει απερίφραστα.
«Αν και είμαστε ο κύριος παράγοντας επί του πεδίου στη Λωρίδα της Γάζας, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας σχετικά με την απόφαση αυτή και δεν ελήφθη υπόψη η άποψή μας και τα συμφέροντα του λαού μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αϊμάν Τάχα, στέλεχος της Χαμάς.
«Κατά συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση μας αφορά και όταν διάφορες πλευρές θα θελήσουν να την εφαρμόσουν, θα πρέπει να συνεννοηθούν με αυτούς που έχουν τον έλεγχο επί του πεδίου (δηλαδή με τη Χαμάς)», πρόσθεσε.