Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Διχασμός στους αστρονόμους για τον Πλούτωνα!


Μπορεί το 2009 να έχει ανακηρυχθεί έτος αστρονομίας, όμως η κοινότητα των αστρονόμων εξακολουθεί να διχάζεται για το κατά πόσο ο Πλούτων καλώς ή κακώς προ διετίας «εξέπεσε» του πλανητικού αξιώματός του.
Πολλοί αστρονόμοι είναι αυτοί που επιθυμούν να αποτελέσει ξανά ισότιμο πλανήτη με τους υπόλοιπους οκτώ του ηλιακού μας συστήματος (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Κρόνος, Δίας, Ποσειδώνας, Ουρανός).
Τον Αύγουστο του 2006, στην Πράγα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, υποβάθμισε τον Πλούτωνα σε νάνο-πλανήτη. Τώρα μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Μαρκ Σάικς, διευθυντή του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνα στις ΗΠΑ, θέλει να ανατραπεί αυτή η απόφαση στην επόμενη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), που θα γίνει στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2009.
«Για μένα και για πολλούς άλλους, ο Πλούτων ήταν και παραμένει πλανήτης και στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν εννέα πλανήτες. Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΑΕ, αντί, όπως συνήθως, να επιδιώξει μια απόφαση με γενική συναίνεση, επιδίωξε να επιβάλει την άποψή της σε μας τους υπόλοιπους», σημειώνει ο Σάικς στην βρετανική Independent, αναφερόμενος στην προηγούμενη συνέλευσή της ΔΑΕ στην Πράγα, όπου η απόβαση υποβάθμισης του Πλούτωνα ελήφθη την τελευταία στιγμή και ενώ πολλοί σύνεδροι-αστρονόμοι είχαν ήδη φύγει.
Ο Πλούτων απέχει κατά μέσο όρο 3.600 εκατ. μίλια από τον ήλιο και χρειάζεται 247,9 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν. Η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι παγωμένη στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου (40 βαθμούς πάνω από τους 273 βαθμούς του απόλυτου μηδέν).
Η επιχειρηματολογία της ΔΑΕ στηρίζεται στο ότι ο Πλούτων δεν είναι παρά ένα από τα πολλά μακρινά παγωμένα σώματα που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο και έχουν αποκληθεί «πλουτοειδείς». Τα σώματα αυτά έχουν αρκετή μάζα για να έχουν αποκτήσει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, όχι όμως αρκετή βαρυτική επίδραση για να «καθαρίσουν» τη διαστημική τους γειτονιά από τις τροχιές άλλων σωμάτων.



Πηγή: ΑΠΕ