Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

“NAI” ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2”, ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ...


Υπέρ των προτάσεων της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διοικητική μεταρρύθμιση (Καποδίστριας 2), αλλά υπό όρους όπως η θεσμοθέτηση πόρων και νέων αρμοδιοτήτων καθώς και η άμεση υλοποίηση των υπεσχημένων για μεταφορά παρακρατηθέντων και άλλσν πόρων στους Ο.Τ.Α., τάχθηκε με ομόφωνη απόφασή του, την Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που είχε θέσει η Αντιπολίτευση για συζήτηση και ενημέρωση επί των αλλαγών που έρχονται στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με την 1η πρόταση, της Πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ι.Τ.Α., ο Δήμος Γαργαλιάνων προτείνεται να ενωθεί σε έναν Δήμο με τους Δήμους Φιλιατρών, Νέστορος και Παπαφλέσσα, ενώ με τη 2η πρόταση, της Μειοψηφίας του Δ.Σ. του Ι.ΤΑ., προτείνεται η ένωση με τον Δήμο Νέστορος.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Γιάννης Κατσούλας ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας πως, “ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα γιατί ενώ βρίσκονται προ των πυλών μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και είμαστε στο σημείο “0”, η δημοτική αρχή φέρεται σαν να μην συμβαίνει κάτι” και τόνισε πως, “αυτό γίνεται είτε από πλήρη αδιαφορία, είτε από αδυναμία να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, είτε για προσωπικούς πολιτικούς λόγους του Δημάρχου…”. “Θα έπρεπε ήδη”, πρόσθεσε ο κ. Κατσούλας, “να έχουν γίνει συζητήσεις, διαβουλεύσεις και στο Συμβούλιο και με τους Φορείς και με τους πολίτες και να έχει καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο: αν αποδέχεται ή όχι το Σχέδιο των συνενώσεων, αν αποδέχεται ή όχι τα γεωγραφικά όρια σύμφωνα με την πρόταση του Ι.Τ.Α., για την έδρα του νέου Δήμου και για την ονομασία του νέου Δήμου…”.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης – πρώην Αντιδήμαρχος Μιχάλης Αποστολόπουλος σημείωσε πως, “η διοικητική μεταρρύθμιση πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο, με δημοσιεύματα, διαρροές, πληροφορίες, αλλά πάντα οι ΤΕΔΚ και η ΚΕΔΚΕ σημείωναν πως δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο, κάποια πρόταση για συζήτηση και πως πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το πού θέλει να πάμε. Υπήρχαν θολές αναφορές, γενικές και αόριστες, χωρίς υποστήριξη οικονομικών πόρων, ένα ασαφές σύστημα… Η ίδια η ΚΕΔΚΕ είχε αποφασίσει να μην γίνει κανένα διάλογος αν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα που είχε θέσει. Πρόσφατα μέσα από δημοσιεύματα ήρθαν στο φως οι προτάσεις της Πλειοψηφίας και μετά της Μειοψηφίας του Ι.Τ.Α. Σε διάλογο προσκλήθηκαν οι Δήμοι από την ΤΕΔΚ πριν λίγες μέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου… Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ακόμη και σήμερα, μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρωθυπουργό όλοι περίμεναν να ειπωθεί κάτι, και ειπώθηκε απλά ότι έγινε μια συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τίποτα παραπάνω. Τώρα θα αρχίσει ο διάλογος και θα τραβήξει. Άρα, πώς να συζητούσαμε και με ποια βάση νωρίτερα;;;…”
Ο Δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς σημείωσε πως, όταν κατέθεσε το θέμα η Αντιπολίτευση πίστεψα ότι υπήρχε η πρόθεση να γίνει διαλογική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεις και εξεπλάγην όταν άκουσα τον κ. Κατσούλα να κάνει την εισήγηση κατηγορώντας μας… Ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της… Η ΚΕΔΚΕ είχε δώσει εντολή να μην γίνει κανένα διάλογος αν δεν λυθούν τα οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης… Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις του Ι.Τ.Α. ΚΑΙ στη συνέχεια, μετά τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομίας είπε η ΚΕΔΚΕ να αρχίσει ο εσωτερικός διάλογος βάσει αυτών των προτάσεων…”.
Συνεχίζοντας ο κ. Καλοφωλιάς τόνισε ότι, “για να πάμε μπροστά χρειάζεται ισχυρή αυτοδιοίκηση” και τάχθηκε ευθέως υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης… “Αρχικά, βλέπω θετικά την 1η πρόταση, της Πλειοψηφίας του Ι.Τ.Α., δεν είμαι μακριά, όμως, και από τη 2η, της Μειοψηφίας”, είπε ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων και πρόσθεσε με νόημα πως, “θεωρούμε σημαντικό να υπάρξουν πιο ισχυροί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για να υπάρξουν γενναίοι πόροι…”
Παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Γιάννης Καλκαβούρας τόνισε πως συμφωνεί με τις θέσεις του Δημάρχου για ισχυρούς ΟΤΑ και στο συγκεκριμένο με την τοποθέτηση επί των προτάσεων του Ι.Τ.Α. αλλά σημείωσε πως ήδη έχουν καθυστερήσει, θα έπρεπε να έχουν συζητήσει νωρίτερα και να έχουν ανοίξει διάλογο με τους γύρω Δήμους…



με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ