Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Θύελλα αντιδράσεων από τους Φορείς της Μεσσηνίας για την επίμαχη πρόταση της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο!...



Εμπεριστατωμένη πρόταση αντίδρασης για την προστασία του ελαιολάδου ετοιμάζει η Νομαρχία Μεσσηνίας για να δηλώσει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη από την Ε.Ε. πρόταση σήμανσης του ελαιολάδου.

Όσον αφορά στην επίμαχη πρόταση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση των τριών σημάνσεων στις ετικέτες του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και συγκεκριμένα της οδηγίας που δίνει τη δυνατότητα ανάμιξης ελαιόλαδου και σπορέλαιων για τριτοκοσμικές χώρες ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δ. Δράκος, δηλώνει ότι, έχει δοθεί εντολή στις Υπηρεσίες της ΝΑΜ σε συνεργασία με επιστημονικούς παράγοντες, να διαμορφωθεί μια πρόταση αντίδρασης όπου θα ζητάει αφ’ ενός μεν να μην αναμιγνύεται καθόλου το ελαιόλαδο με σπορέλαιο, αφ’ ετέρου δε περαιτέρω μέτρα προστασίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Δράκο είναι λογικό να γίνει αυτό, γιατί αυτή η πρόταση, έστω και με αυτή την εναυσματική παραχώρηση του θέματος, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει φραγμό. Θα έχει και συνέχεια, θα έχει παρενέργειες, θα δημιουργήσει προβλήματα, θα προκαλέσει σύγχυση και θα είναι κάτι το οποίο θα πιέσει περαιτέρω το διατροφικά άριστο προϊόν που λέγεται ελαιόλαδο. Η θέση της ΝΑΜ είναι ότι, πρέπει να προστατευτεί το ελαιόλαδο και αν κάποιοι για εμπορικούς λόγους ισχυρίζονται ότι θα δημιουργηθούν καινούριοι εμπορικοί δρόμοι η ΝΑΜ είναι αντίθετη σε αυτό. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της κοινοτικής οδηγίας και συγκεκριμένα για τη σήμανση, η άποψη της ΝΑΜ είναι ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού κατοχυρώνουν και πληροφορούν τον καταναλωτή. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι έως τώρα η κοινοτική οδηγία που ίσχυε επέτρεπε την ανάμιξη ελαιολάδου με σπορέλαιο και τη διάθεση τους σε τριτοκοσμικές χώρες μόνο εφόσον αναγραφόταν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ετοιμάζεται η ίδρυση Γραφείου Ελαιολάδου στη ΝΑΜ, το οποίο θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα, αφού πρώτα περάσει μέσα από την τροποποίηση του οργανισμού. Πάντως πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα της οργάνωσης αυτού του γραφείου.

Ερώτηση Δημήτρη Κουσελά


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να πληροφορηθεί για τη στάση και τις προθέσεις του Υπουργείου απέναντι στην Πρόταση Κανονισμού της Ε.Ε. για τη σήμανση του ελαιολάδου, που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η αποδοχή, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής για θέματα ελαιολάδου, της Πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εύλογες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, αφού δεν επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, όταν το ελαιόλαδο παράγεται από κάποια χώρα - μέλος της Ε.Ε. Λόγου χάριν αυτό μπορεί να σημανθεί με την ένδειξη “Προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης”, χωρίς να αναφέρεται ρητώς η χώρα προέλευσης. Στη δε περίπτωση μιγμάτων από χώρες της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή των συγκεκριμένων χωρών προέλευσης, αλλά αρκεί η σήμανση “Μείγμα Κοινοτικών Ελαιολάδων”.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η επί της ουσίας διατήρηση, στην εν λόγω Πρόταση Κανονισμού, του άρθρου 6 του Κανονισμού 1019, που επιτρέπει την παραγωγή και εξαγωγή μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια.
Επειδή η πρόταση Κανονισμού πλήττει τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, αφήνοντας περιθώριο για άγνωστης ποιότητας προσμίξεις που ευθέως αντιστρατεύονται τη φήμη, την προβολή και τη διακίνηση επώνυμου και ποιοτικού Ελληνικού ελαιολάδου, με σοβαρές συνέπειες και για το προϊόν και για το εισόδημα των παραγωγών,
Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια στον Νομό Μεσσηνίας και γενικότερα στη χώρα μας συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ,
Επειδή η Πρόταση Κανονισμού θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο από τους εκπροσώπους των χωρών - μελών, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί του θέματος και τι συγκεκριμένα εισηγήθηκε και υποστήριξε κατά τη συζήτηση της Πρότασης Κανονισμού στη Διαχειριστική Επιτροπή; Και τι στάση προτίθεται να κρατήσει απέναντι στη συγκεκριμένη Πρόταση Κανονισμού; Πιστεύει στην ανάγκη καταψήφισής της; Εάν ναι, τι συμμαχίες έχει εξασφαλίσει για να το πετύχει αυτό, στη συζήτηση για τη λήψη τελικών αποφάσεων που θα γίνει τον Δεκέμβριο, ώστε να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας;».

με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ