Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Μεντβέντεφ και τρόικα κατέληξαν σε λύση!



Τη διαβεβαίωση ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το έδαφος της Γεωργίας μέσα σε ένα μήνα, έδωσε χθες στην ευρωπαϊκή τρόικα- τους Νικολά Σαρκοζί, Ζοζέ Μπαρόζο και Χαβιέ Σολάνα- που επισκέφθηκε τη Μόσχα και, στη συνέχεια, την Τιφλίδα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Συμφώνησε, επίσης, με την ανάπτυξη 200 περίπου παρατηρητών στο έδαφος της Γεωργίας, όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου, με την οποία ήταν αντίθετος πριν από την έναρξη των συνομιλιών, όπως και να απομακρύνει τα σημεία ελέγχου που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή του λιμανιού του Πότι εντός μιας εβδομάδας αν η Γεωργία δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει χρήση βίας κατά της Αμπχαζίας.
Από το Ρώσο πρόεδρο ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι διεθνείς συνομιλίες για την κρίση στον Καύκασο θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη. Η Ρωσία τηρεί τους όρους της ανακωχής που είχε συμφωνήσει με τον Νικολά Σαρκοζί τον Αύγουστο, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος έστρεψε τα πυρά του και κατά του Μιχαήλ Σαακασβίλι καθώς υποστήριξε ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος έλαβε «απευθείας εντολές ή σιωπηρή έγκριση» για να αρχίσει μία «ανόητη επιχείρηση» κατά της Νότιας Οσετίας, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εξοπλίσουν εκ νέου το στρατό της Γεωργίας.
Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφαση. Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι οι τετράωρες συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι «όσα πετύχαμε σήμερα ήταν σημαντικά».
Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα διακόψει ολοκληρωτικά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ εάν δεχθεί τη Γεωργία στους κόλπους του. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι «σίγουρες» ότι η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, η Γεωργία διατύπωσε χθες τις κατηγορίες της εναντίον της Ρωσίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Γεωργιανών πολιτών στη Νότια Οσετία και Αμπχαζία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αντίστοιχη προσφυγή έκανε και η Ρωσία στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.