Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τσεϊχάν...



Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν.
Ο ισχυρισμός του PKK για σαμποτάζ στον αγωγό οδήγησε προσωρινά σε νέα άνοδο αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.
Η έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στο σταθμό άντλησης της Ραφαχίγιε στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη δικτυακό τόπο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat, το ΡΚΚ αναφέρει ότι η έκρηξη στο σταθμό άντλησης της επαρχίας Ερζιντσάν οφείλεται σε σαμποτάζ και ότι θα αποκαλύψει αργότερα λεπτομέρειες για την ενέργεια αυτή.
Επισήμως δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της έκρηξης και έως τη νύχτα της Πέμπτης η φωτιά δεν έχει κατασβεστεί πλήρως.
Εκπρόσωπος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι την ημέρα που σημειώθηκε η έκρηξη και στη συνέχεια εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν υπήρχαν ενδείξεις για σαμποτάζ και ότι αυτό θα μπορούσε να εξακριβωθεί μόνο μετά την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.
Η BOTAS ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η λειτουργία του αγωγού θα διακοπεί για 15 ημέρες, γεγονός που οδήγησε ξανά την τιμή του μαύρου χρυσού πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές.
Την Παρασκευή αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι ο αγωγός ενδέχεται να επαναλειτουργήσει συντομότερα, περίπου σε 10 ημέρες, με συνέπεια την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ