Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Αγωνιώδης προσπάθεια των Κινέζων να μην σκιαστεί η λάμψη των Αγώνων...




Αντιμέτωπη με πιέσεις για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και απειλές για την ασφάλεια, βρίσκεται η Κίνα, ανήμερα της έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά και επικεντρώνει στην φαντασμαγορική τελετή έναρξης που έχει ετοιμάσει για την Παρασκευή.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, που βρίσκεται στο Πεκίνο, κατήγγειλε την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κομίζει μαζί του κατάλογο με τα ονόματα πολιτικών κρατουμένων.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα τις περιπτώσεις των ξένων ακτιβιστών, αλλά δραστικότερα τους ντόπιους «αντάρτες».
Τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε την Πέμπτη ήταν τα συνθήματα με μπογιά που γέμισε δύο δωμάτια ακριβού ξενοδοχείου ένας Αμερικανός πάστορας, ο οποίος βιντεοσκόπισε την πράξη του, ανέβασε το υλικό στο You Tube και εξαφανίστηκε, χωρίς να πληρώσει. Ο Αμερικανός, που έγραψε: «Πεκίνο 2008. Ο κόσμος μας. Ο εφιάλτης μας», αναζητείται από τις κινεζικές αρχές.
Οι κινεζικές αρχές, πάντως, απέλασαν τρεις Κινέζους ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας, των οποίων η μόνιμη κατοικία είναι στις ΗΠΑ, ενώ διέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες την παράσταση διαμαρτυρίας κατά των υποχρεωτικών εκτρώσεων στην Κίνα που πραγματοποίησαν τρεις Αμερικανοί στην πλατεία Τιενανμέν και απομάκρυναν τους διαδηλωτές.
Σκληρότερη αντιμετώπιση προβλέπεται για τους ντόπιους. Ήδη, έχουν συληφθεί και κρατούνται τουλάχιστον δύο γυναίκες, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν επειδή τις έδιωξαν από τα σπίτια τους, που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Τιενανμεν.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι καταγγελίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβληματίζουν τους Κινέζους διοργανωτές. Είναι και τα «πυρά» που έχει δεχθεί το Πεκίνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες και τα 20 δισ. δολάρια που διατέθηκαν για να καθαρίσουν οι ουρανοί του Πεκίνου, η θολούρα μοιάζει να έχει «καρφωθεί» πάνω από τη «Φωλιά του Πουλιού» και τα μνημεία της κινεζικής πρωτεύουσας.
Οι Κινέζοι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχή, που ενδεχομένως θα τους σώσει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά πιθανώς να τους καταστρέψει την τελετή έναρξης, για το απόγευμα της Παρασκευής. Προς το παρόν, όμως, ο συνδυασμός υγρασίας, ζέστης και άπνοιας φθάνει στα ύψη την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σε μετρήσεις που έγιναν την Πέμπτη, ο δείκτης ρύπανσης έφθασε στο σημείο ρεκόρ των 96 μονάδων, με το όριο να είναι στις 100 μονάδες. Πάνω από το σημείο αυτό, η κατάσταση θεωρείται επικίνδυνη για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Αλλος δείκτης για την πυκνότητα των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα έδειξε 373 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με το όριο να βρίσκεται μόλις στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Οι Κινέζοι προσπαθούν να καθησυχάσουν αθλητές, υψηλούς προσκεκλημένους και τουρίστες ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την υγεία τους, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν. Δεν είναι λίγοι οι αθλητές, που προπονούνται εκτός Πεκίνου, ενώ η αμερικανική ομάδα ποδηλασίας έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα φορώντας μάσκες.
Όσον αφορά τις απειλές για την ασφάλεια, βίντεο με απειλές κατά των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ομάδα ισλαμιστών. Στο βίντεο, με ημερομηνία την 1η Αυγούστου, εικονίζεται φλεγόμενο το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων και μία εικονική έκρηξη πάνω από ολυμπιακή εγκατάσταση. Παράλληλα, οι μουσουλμάνοι καλούνται να μην επιβαίνουν σε τρένα, αεροσκάφη και λεωφορεία ή σε κτίρια όπου βρίσκονται Κινέζοι.
Στις 4 Αυγούστου σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδες στην μουσουλμανική επαρχία Ζινζιάνγκ, που στοίχισε τη ζωή σε 16 αστυνομικούς.
Οι Κινέζοι διοργανωτές διεβεβαιώνουν ότι η χώρα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για του λόγου το αληθές, τουλάχιστον 100.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός.
Στο επίκεντρο του κλοιού ασφαλείας είναι φυσικά η τελετή έναρξης των Αγώνων την Παρασκευή (15:08 ώρα Ελλάδας) που αναμένεται φαντασμαγορική.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ