Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Κάρατζιτς για «κυνήγι μαγισσών» και πρόταση ασυλίας από τον Χόλμπρουκ...

Για «κυνήγι μαγισσών» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνει λόγο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε γραπτή δήλωσή του το ICTY, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη μία δίκαιη δίκη. Επιμένει ότι δέχθηκε πρόταση ασυλίας από τον τότε Αμερικανό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο και κατηγορεί ότι επεδίωξε τον θάνατό του.
Σε γραπτή δήλωσή του προς το ICTY που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αναφέρει ότι έχει ήδη χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά «αδιανόητη» μία αθώωση του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Η άφιξή μου εδώ συνοδεύτηκε από πολλές σημαντικές παρατυπίες» λέει ο Κάρατζιτς, μία ημέρα μετά την επίσημη απαγγελία του κατηγορητηρίου σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.«Η πρώτη παρατυπία που θα ανέφερα είναι το κυνήγι μαγισσών από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση, που με ανακήρυξε εγκληματία πολέμου χδ μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήταν οι Σέρβοι» δηλώνει ο 63χρονος Κάρατζιτς.
Και συνεχίζει υποστηρίζοντας: «Τα διεθνή μέσα συνέχισαν αυτό το κυνήγι μαγισσών [...] επομένως τώρα είναι αδιανόητο για πολλούς ότι αυτό το δικαστήριο θα μπορούσε να με αθωώσει. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό διακυβεύει σοβαρά αυτή καθαυτή τη δίκη».
Επιμένει ο Κάρατζιτς - Διαψεύδει ο ΧόλμπρουκΣτο ίδιο έγγραφο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επαναλαμβάνει ότι ο τότε Αμερικανός διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε προτείνει συμφωνία, βάσει της οποίας θα λάμβανε δικαστική ασυλία εφόσον αποσυρόταν από την πολιτική ζωή.«Το 1996, εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε μία προσφορά σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς που ήταν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί μου, δεσμευόμενος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να μη δικαστώ από το δικαστήριο αυτό» δηλώνει.
Και κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ότι σε επόμενη φάση επεδίωξε το θάνατό του. «Ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, [ο Χόλμπρουκ] πέρασε στο σχέδιο Β -την εξόντωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς» αναφέρει.
Ανάλογη δήλωση σχετικά με πρόταση ασυλίας είχε κάνει ο Κάρατζιτς και την Πέμπτη, κατά την πρώτου του εμφάνιση ενώπιον του ICTY.
Ακόμη, ανέφερε πως θα είχε παραδοθεί δέκα χρόνια νωρίτερα, εάν δεν φοβόταν για τη ζωή του και κατέληξε: «Εάν ο Χόλμπρουκ με θέλει ακόμη νεκρό και μετανοιώνει που δεν υπάρχει η θανατική ποινή σε αυτό το δικαστήριο, θέλω να γνωρίζω εάν το χέρι του είναι αρκετά μακρύ για να με φθάσει εδώ μέσα».



***Με πληροφορίες από in.gr - Newsroom ΔΟΛ