Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Στις φλόγες ξανά η Ηλεία χθες, φωτιές σε δεκάδες περιοχές της χώρας




Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν στην πολύπαθη Ηλεία, όπου αργά το βράδυ της Πέμπτης τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει μερικές ώρες νωρίτερα. Συνολικά περισσότερες από 50 εστίες φωτιάς σε ολόκληρη τη χώρα αντιμετώπισαν την Πέμπτη οι πυροσβέστες, το έργο των οποίων δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι.
Η φωτιά στην Ηλεία ξεκίνησε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών, επεκτάθηκε προς την περιοχή Σίμιζα του δήμου Τραγανού, κατακαίοντας τις τελευταίες δασικές εκτάσεις που απέμειναν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Οι φλόγες έκαψαν αγροικίες, δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει τα πρώτα σπίτια στην περιοχή Σίμιζα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 55 άνδρες, πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα της νομαρχίας Ηλείας και δήμων, ενώ ρίψεις νερού έκαναν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα έως τη δύση του ηλίου.
Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε στη Λακωνία στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Αριάννα στο Ζάρακο σε δασική έκταση. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού έως τη δύση του ηλίου.
Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Στην περιοχή οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα η φωτιά να λάβει διαστάσεις. Η πυρκαγιά είχε μέτωπο περίπου 500 μέτρα και πλησίασε σπίτια.
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό και όπως λένε κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή εκδηλώνονται πυρκαγιές, ενώ καταγγέλλουν ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το κύριο μέτωπο εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή.
Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μαραθώνα έλαβαν μέρος έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, στα οποία έπεσε κυρίως το βάρος των προσπαθειών για τον έλεγχο της φωτιάς, δεδομένου ότι η περιοχή είναι δύσβατη και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση από τα οχήματα.
Επίσης από επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πολλές υδροφόρες των δήμων και εθελοντές καθώς και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 22:00 στην περιοχή Δογάνη Κερατέας. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαιγε χαμηλή βλάστηση και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 45 πυροσβέστες με 14 οχήματα.
Σε ύφεση και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Αιγινιώτισσα στο Μαραθώνα της Αίγινας, επίσης σε δασική περιοχή. Για την κατάσβεση επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα έως τη δύση του ηλίου.
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης στην Παλλήνη κοντά στο κτήμα Νάσιουτζικ. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στη λεωφόρο Σπάτων και έκαψε χαμηλή βλάστηση. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά απείλησε κατοικημένη περιοχή.
Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ελικόπτερα και περίπου δύο ώρες αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Στην Ελαφόνησο η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τέθηκε υπό έλεγχο και περιφρουρείται για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων αφού έκαψε 200 στρέμματα δασικής έκτασης.Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά στο Καλογερικό Τριπόλεως. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν στην πυρκαγιά με τρία οχήματα, ομάδα πεζοπόρου και χωματουργικά μηχανήματα επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και δασική για το κίνδυνο αναζωπυρώσεων.Σε πλήρη έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε δυτικά της πόλης των Καμένων Βούρλων, όταν πήραν φωτιά ξερά χόρτα κοντά στην έκταση του ΕΟΤ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με έξι οχήματα και 18 άνδρες, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχαν και υδροφόρες του δήμου. Οι φλόγες απείλησαν ορισμένα από τα σπίτια των παραθεριστών που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά συγκρατήθηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις κυριολεκτικά μέσα στις αυλές.


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή

Συνολικά, περισσότερες από 50 εστίες φωτιάς ξέσπασαν την Πέμπτη, ενώ υψηλός κίνδυνος υπάρχει και για την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές:
Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ευβοίας, Έβρου, Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου (και νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.



in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ