Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Φιλιατρινό φράγμα παρουσία του Νομάρχη Δημήτρη Δράκου!

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, το Νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε την δημοπράτηση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» μέσω του Προγράμματος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» , το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 70,87% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΠΑΑ).

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στο πόσο των 35.300.000,00€

Το έργο αφορά την κατασκευή φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού του Δήμου Φιλιατρών, σε στένωση του ρέματος Φιλιατρινού που απέχει από την πόλη των Φιλιατρών σε ευθεία γραμμή 5χλμ. περίπου, προς τα Ανατολικά - Νοτιοανατολικά.

Αναλυτικότερα θα κατασκευασθούν :

Το Φράγμα και ο αντίστοιχος ταμιευτήρας. Το φράγμα προβλέπεται από σκληρό επίχωμα, έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο στέψης +215,20, πλάτος στέψης 7,00 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. Ο συνολικός όγκος φράγματος είναι περίπου 370.000 μ3 και ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7.810.000 κυβικά μέτρα ύδατος. Ο Αγωγός Μεταφοράς του ύδατός στην κατανάλωση που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών. Νέα οδός αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά - Χριστιανούπολη, καθόσον η υφιστάμενη οδός κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα. Η δημοπράτηση του έργου ορίστηκε για τις 7-10-2008 με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Το έργο θα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην παραγωγή νέων ποιοτικών επώνυμων προϊόντων, αφού θα αρδευθούν 25.000 στρέμματα στην περιοχή του Δήμου Φιλιατρών.

Ο Υπουργός κ. Αλ. Κοντός δήλωσε ότι: «Το φράγμα του Φιλιατρινού που προκηρύσσουμε σήμερα, αποτελεί έργο πνοής για την αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Φιλιατρών και του Τριφυλλιακού κάμπου. Θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι υδάτινοι πόροι της περιοχής, μία περιοχή που πρωτοπορεί σε παραγωγή εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων, μια περιοχή με εξαιρετικές προοπτικές για την αγροτική ανάπτυξη. Ευχαριστούμε την Ν. Α. Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την σύνταξη και την αρτιότητα της μελέτης, ευχαριστούμε το Νομάρχη και Πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκο για την καλή συνεργασία που έχουμε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι την επίβλεψη της κατασκευής του έργου αναλαμβάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν. Α. Μεσσηνίας, η οποία θεωρούμε ότι θα φέρει με τον καλύτερο τρόπο το έργο εις πέρας».

Ο Νομάρχης Μεσσηνία και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε μεταξύ άλλων: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι, διότι ένα έργο που αποτελούσε όραμα επί πολλές δεκαετίες, γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό για την ταχεία προώθηση του μεγάλου αυτού ζητήματος μέσα από τους πόρους του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τον ευχαριστούμε, ακόμα, για την εμπιστοσύνη του προς την Ν. Α. Μεσσηνίας και το επιστημονικό της επιτελείο για την ανάληψη της ευθύνης της επίβλεψης του μεγάλου αυτού έργου, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στη διαδικασία της δημοπρασίας. Το έργο αυτό θα δώσει λύσεις στο μεγάλο αρδευτικό πρόβλημα του Δήμου Φιλιατρών και του Τριφυλιακού κάμπου. Μιας περιοχής που πρωτοπορεί σε τεχνολογία, καλλιεργητικές επιλογές, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Μιας περιοχής που της αξίζει καλύτερο μέλλον και που με τέτοια έργα σίγουρα θα το κατακτήσει. Τέλος, ευχαριστούμε τον Υπουργό για τη γενικότερη υποστήριξη στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής και για την συνεργασία που έχουμε για θέματα της αγροτικής ανάπτυξης και της αγροτικής οικονομίας».