Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη


Δύο αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 ανθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70.

Στον τόπο της διπλής βομβιστικής επίθεσης εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ανθρώπους αιμόφυρτους και αποπροσανατολισμένους να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, και άλλους να κείτονται στο έδαφος ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά.

Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έφθασαν επιτόπου και η αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως «είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», επιβεβαιώνοντας το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 70.

Υπάρχουν τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 σε τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Μια δεύτερη ισχυρή έκρηξη ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα σε απόσταση μερικών μέτρων, στον ίδιο πεζόδρομο, ενώ το πλήθος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στον τόπο της πρώτης έκρηξης για να δει τι είχε συμβεί.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στη δεύτερη έκρηξη.
Ο σχεδιασμός καταδεικνύει ότι η πρόθεση των δραστών ήταν να προκαλέσουν μακελειό.

Υπήρχαν πληροφορίες για δύο ύποπτα πακέτα στον πεζοδρομημένο δρόμο που είχε κλείσει για την κυκλοφορία, αλλά δεν είναι σαφές αν οι εκρήξεις προήλθαν από αυτά.

Αρχικώς επικράτησε σύγχυση για τα αίτια της έκρηξης με τις αναφορές των ειδησεογραφικών μέσων να ποικίλουν από βομβιστικές επιθέσεις μέχρι διαρροή αερίου.

Ερωτήματα προκαλεί η χρονική συγκυρία της επίθεσης, δεδομένου ότι το επεισόδιο έρχεται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πάντως, το δίκτυο NTV μετέδωσε, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες είναι αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.




Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press