Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

¨ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ¨ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008






Περισσότεροι από 65 νέοι εθελοντές και μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis θα… οργώσουν την Ελλάδα, με στόχο να ενημερώσουν πάνω από 60.000 συνομηλίκους τους για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα ταξιδεύουν και θα συναντούν νέους σε παραλίες, φεστιβάλ και μπαράκια στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Θράκη φτάνοντας μέχρι νότια, σε Πελοπόννησο και Κρήτη...


Όπως τονίζει στη “ΜτΚ” η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Praksis Ζωή Μπαβαδέα, “Η ενημέρωση βασίζεται στους εθελοντές που θα έρχονται σε επαφή με τους νέους, όπου και αν βρίσκονται. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα οι εθελοντές μας θα προσεγγίσουν τους νέους στις παραλίες, στα μπαράκια, στα φεστιβάλ, ώστε να γίνει ενεργητική ενημέρωση. Δηλαδή δεν περιμένουμε να έρθει ο νέος σε εμάς, πάμε εμείς σε αυτόν. Η ενημέρωση δεν γίνεται με τρόπο δηκτικό, δηλαδή τι πρέπει να κάνεις και τι να μην κάνεις.

Γίνεται με ενημερωτικό τρόπο, ώστε να ξέρει ο νέος πως αυτό που κάνει θα έχει επιπτώσεις στη ζωή του ή να γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει στο μέλλον”.


ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


“Φέτος στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι δεν θα είναι πια κοντά µας εξαιτίας του καπνίσµατος. Εξακόσιοι θα χάσουν τη ζωή τους στην άσφαλτο εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Περισσότερα από 500 άτοµα θα µολυνθούν από τον ιό του aids. Ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρώπη 8.000 νέοι χάνονται κάθε χρόνο από τα ναρκωτικά”.


Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο κοινωνικό µήνυµα της Praksis µε αφορµή την έναρξη της νεανικής καµπάνιας ενηµέρωσης “Πρώτα Ρώτα - Καλοκαίρι 2008”.


Η ενημέρωση γίνεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραµµατείας Νέας Γενιάς και τη συνεργασία άλλων οκτώ μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πρόκειται για μία καµπάνια από νέους για νέους, που στοχεύει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και να μιλήσει στη γλώσσα των νέων.


“Άλλωστε κι εµείς στην Praksis, που σχεδιάσαµε το ʽΠρώτα Ρώταʼ νέοι είµαστε. Έχουµε τις ίδιες συνήθειες και συχνά τους ίδιους πειρασµούς. Έτσι σκεφτήκαµε τους τρόπους που θα άγγιζαν εµάς τους ίδιους”, εξηγεί η 24χρονη Αθηνά Κωνσταντίνου, υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος “Πρώτα Ρώτα”.


Η κεντρική ιδέα του “Πρώτα Ρώτα” είναι η ενηµέρωση από όµοιο σε όµοιο. Όλοι οι εθελοντές είναι ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Γιατί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της καμπάνιας, “είναι τελείως διαφορετικό να σου µιλά για τους κινδύνους που κρύβουν τα ναρκωτικά κάποιος συνοµήλικός σου από κάποιον που έχει µεγαλώσει σε διαφορετική εποχή”.


Η ενηµέρωση αφορά κυρίως τις µεθόδους πρόληψης και προφύλαξης από σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, τις βλαβερές συνέπειες της άµετρης κατανάλωσης αλκοόλ και εθιστικών ουσιών, καθώς και τις επιπτώσεις του καπνίσµατος. Τέλος δίνονται τηλέφωνα επικοινωνίας από φορείς, κρατικούς και µη, στους οποίους µπορεί να απευθυνθεί κανείς, για να αντιµετωπίσει προβλήµατα µε τη συνδροµή εξειδικευµένων επιστηµόνων.






ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008


Η επιλογή της καλοκαιρινής περιόδου για την πραγματοποίηση μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης δεν είναι τυχαία. Κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, η διάθεση για εκτόνωση είναι ακόμα πιο έντονη ενώ οι αναστολές χαλαρώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι σε συνδυασμό με την άγνοια των κινδύνων δημιουργούνται αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Και για το Καλοκαίρι του 2008, έχει σχεδιαστεί εκστρατεία ενημέρωσης, έχοντας ως βάση την ιδιαιτέρως επιτυχημένη προσπάθεια της πρώτης χρονιάς (2007). Με τη συμμετοχή ακόμη 9 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ομάδες εθελοντών νέων σε ηλικία, ανάμεσα στους οποίους θα υπάρχουν και άτομα με ιατρικό προφίλ ή ακόμα και νέοι από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, θα ταξιδεύσουν για 40 μέρες σε ολόκληρη τη χώρα στα πιο τουριστικά μέρη, ενημερώνοντας συνομήλικους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε παραλίες, φεστιβάλ νεολαίας, συναυλίες και χώρους διασκέδασης. Στο πλαίσιο της δράσης θα διανεμηθεί ειδικά διαμορφωμένο, διαδραστικό ενημερωτικό υλικό και μοντέρνα αξεσουάρ υπενθυμίζοντας την ανάγκη για ασφαλή διασκέδαση.
Η ενημέρωση αφορά κυρίως σε μεθόδους πρόληψης και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το Aids, στις βλαβερές συνέπειες της άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ και εθιστικών ουσιών, αναφέρονται επίσης οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τέλος δίνονται συμβουλές αντιμετώπισης σε κρίσιμες καταστάσεις και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας.


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Το ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί θα έχει τη μορφή παιχνιδιού-τσέπης και θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν τους ίδιους παίζοντας με τους φίλους τους. Το περιεχόμενό έχει ελεγχθεί από ιατρική ομάδα ενώ είναι γραμμένα σε απλή κατανοητή γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά και έχει χρησιμοποιηθεί μοντέρνα σχεδίαση. Επίσης, για την εκτύπωση τους θα χρησιμοποιηθεί χαρτί που ανακυκλώνεται, ώστε έμμεσα να προσανατολιστούν οι νέοι που θα το έχουν στα χέρια τους προς το σεβασμό για το περιβάλλον.