Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Έξι αιώνες του Κουτρούλη ο γάμος στη Μεθώνη!


Αποκριά και Μεθώνη είναι συνυφασμένες με του «Κουτρούλη τον γάμο»

Στην ενετοκρατούμενη Μεθώνη και επί Πατριάρχου Αντωνίου Α, ορθόδοξος επίσκοπος ήταν ο Νήφων (1397-1407), γνωστός για τις πολλές προστριβές του με τον λαό της περιοχής, διότι πάντα εκτελούσε κατά γράμμα τις εντολές του Ευαγγελίου, χωρίς καμία παρέκκλιση. Παρ΄ ότι η Μεθώνη είχε και καθολικό επίσκοπο, τον Λουδοβίκο Α, τις υποθέσεις των ορθοδόξων χειριζόταν αποκλειστικά η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρ ότι η Μεθώνη είχε και...........................


καθολικό επίσκοπο, τον Λουδοβίκο Α, τις υποθέσεις των ορθοδόξων χειριζόταν αποκλειστικά η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Ιωάννης Κουτρούλης αγαπούσε μια γυναίκα που είχε λάβει διαζύγιο από τον πρώτο άντρα της, το οποίο είχε εγκρίνει ο προηγούμενος επίσκοπος Μεθώνης, Καλογέννητος. Ο Ιωάννης Κουτρούλης αγαπούσε μια γυναίκα που είχε λάβει διαζύγιο από τον πρώτο άντρα της, το οποίο είχε εγκρίνει ο προηγούμενος επίσκοπος Μεθώνης, Καλογέννητος.

Ο Νήφων δεν ήθελε να εγκρίνει τον γάμο της με τον Κουτρούλη και αυτός κατέφυγε στον Πατριάρχη Αντώνιο, ενοχλώντας τον διαρκώς ώστε να εξαναγκάσει τον Νήφωνα να δώσει την έγκριση. Ο Νήφων δεν ήθελε να εγκρίνει τον γάμο της με τον Κουτρούλη και αυτός κατέφυγε στον Πατριάρχη Αντώνιο, ενοχλώντας τον διαρκώς ώστε να εξαναγκάσει τον Νήφωνα να δώσει την έγκριση.
Οι προσπάθειες του Ιωάννη Κουτρούλη, ο οποίος ήταν γνωστός Καβαλλάριος (ιππότης) της περιοχής, κρατούσαν πολλά χρόνια το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων και ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιό. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Κουτρούλη, ο οποίος ήταν γνωστός Καβαλλάριος (ιππότης) της περιοχής, κρατούσαν πολλά χρόνια το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων και ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιό.
Ο Αντώνιος, επειδή δεν μπορούσε να δώσει την έγκριση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου, κατάφερε να πείσει ορισμένους άλλους επισκόπους (Μεσσηνίας, Μονεμβασίας κ.ά.) και τελικά έπεισε και τον Νήφωνα. Ο Αντώνιος, επειδή δεν μπορούσε να δώσει την έγκριση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου, κατάφερε να πείσει ορισμένους άλλους επισκόπους (Μεσσηνίας, Μονεμβασίας κ.ά.) και τελικά έπεισε και τον Νήφωνα. Όταν δόθηκε η έγκριση έγιναν πολλά ευτράπελα στη Μεθώνη. Όταν δόθηκε η έγκριση έγιναν πολλά ευτράπελα στη Μεθώνη. Στα στόματα των γυναικών και των περιέργων βρισκόταν η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» στην οποία η όλη σπουδαιότητα ήταν το ρήμα «έγινε». Στα στόματα των γυναικών και των περιέργων βρισκόταν η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» στην οποία η όλη σπουδαιότητα ήταν το ρήμα «έγινε».
Κατά τον γάμο, που αναφέρεται το 1404 ή 1405, και ήταν μάλλον πανηγύρι, το γλέντι κράτησε αρκετές ημέρες, αφενός μεν σε πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά... Κατά τον γάμο, 1404 ή που αναφέρεται το 1405, και ήταν μάλλον πανηγύρι, το γλέντι κράτησε αρκετές ημέρες, αφενός μεν σε πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά ... δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη. δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.
Έτσι στη φράση πλέον «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» τονιζόταν όχι η λέξη «έγινε», αλλά η γενική «του Κουτρούλη» η οποία κατέστη συνώνυμη με κάτι το θορυβώδες. στη Έτσι φράση πλέον «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» τονιζόταν όχι η λέξη «έγινε», αλλά η γενική «του Κουτρούλη» η οποία κατέστη συνώνυμη με κάτι το θορυβώδες.

***Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς και ο καθιερωμένος "Του Κουτρούλη ο γάμος" ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ. εκδηλώσεις Οι για τον εορτασμό της Αποκριάς και ο καθιερωμένος «Του Κουτρούλη ο γάμος» ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ. Στο οικογενειακό κέντρο "Μπούρτζι" θα γίνει το... Στο οικογενειακό κέντρο «Μπούρτζι» θα γίνει το ... προγαμιαίο γλέντι του ζευγαριού και των συμπεθεριών, με πολύ χορό και πειράγματα ενόψει του γάμου. προγαμιαίο γλέντι του ζευγαριού και των συμπεθεριών, με πολύ χορό και πειράγματα ενόψει του γάμου.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στο δρόμο της αγοράς θα γίνει παρουσίαση και ράντισμα των προικιών, στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού και γλέντι.
Την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 6 απόγευμα το, στο δρόμο της αγοράς θα γίνει παρουσίαση και ράντισμα των προικιών, στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού και γλέντι. Θα προσφέρεται γουρουνόπουλο ψητό και κρασί. Θα προσφέρεται γουρουνόπουλο ψητό και κρασί.

Την Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι οι νεόνυμφοι, τα συμπεθεριά, οι προσκεκλημένοι και κάθε λογής παρατρεχάμενοι μαζί με τα άρματα θα ξεκινήσουν από την είσοδο της κωμόπολης και διασχίζοντας το δρόμο της αγοράς θα καταλήξουν στην παραλία. Την Καθαρή Δευτέρα Μαρτίου 7, στις 12 το μεσημέρι οι νεόνυμφοι, τα συμπεθεριά, οι προσκεκλημένοι και κάθε λογής παρατρεχάμενοι μαζί με τα άρματα θα ξεκινήσουν από την είσοδο της κωμόπολης και διασχίζοντας το δρόμο της αγοράς θα καταλήξουν στην παραλία. Στη 1 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η αναβίωση του εθίμου με διάφορα επεισόδια από τη ζωή του ζευγαριού, μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο. 1 Στη το μεσημέρι θα ξεκινήσει η αναβίωση του εθίμου με διάφορα επεισόδια από τη ζωή του ζευγαριού, μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο. Θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ στον κόσμο θα προσφέρονται φασολάδα, σαρακοστιανοί μεζέδες και κρασί Για τους καλεσμένους ετοιμάστηκαν πάνω από 2.000 μπομπονιέρες . Θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ στον κόσμο θα προσφέρονται φασολάδα, σαρακοστιανοί μεζέδες και κρασί Για τους καλεσμένους ετοιμάστηκαν πάνω από μπομπονιέρες 2000.

thebest.gr