Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αστυνομική Διεύθυνση. Χωρίς περιπολικά και προσωπικό η Μεσσηνία


Πώς θα σας φαινόταν, αν κάποια στιγμή μπαίνατε στο σπίτι σας, ακούγατε περίεργους θορύβους, διαπιστώνατε ότι κλέφτες το έχουν παραβιάσει, καλούσατε την Αστυνομία και παίρνατε την απάντηση ότι δεν έχουν διαθέσιμο περιπολικό διότι είναι όλα ακινητοποιημένα ή δεν έχουν βενζίνη για να τα κινήσουν;
Σας φαίνεται ακραίο σενάριο; Λάθος!
Αυτή τη στιγμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας είναι.......................

παροπλισμένα 37 περιπολικά από μηχανικές βλάβες, ενώ εδώ και έξι μήνες δεν έχουν εγκριθεί δαπάνες ούτε για αγορά γραφικής ύλης!

Προσωπικό
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας σημειώνει το αρνητικό ρεκόρ να έχει 114 άτομα λιγότερα από τις οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, από τις 486 οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι 372 και παραμένουν κενές 114.
«Είναι η χειρότερη κατάσταση που έχουμε βρεθεί ποτέ από άποψη προσωπικού. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. 26 χρόνια αστυνομικός δεν το έχω ξαναζήσει», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αντώνης Κουτσολιάς.
Μάλιστα, χαρακτήρισε το 2010 χρονιά ορόσημο, σημειώνοντας ότι συνταξιοδοτήθηκαν 65 αστυνομικοί, ενώ ήρθαν μόνο 21 καινούργιοι. Αλλά και για το 2011 τα πράγματα δε φαίνεται να είναι καλύτερα: ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί 5 αστυνομικοί και μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τους 20.
Με την έλλειψη προσωπικού, τα περιφερειακά τμήματα, αλλά και τα μεγάλα, όπως της Μεσσήνης και του Μελιγαλά, δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρωσης περιπολικού. Ακόμα και η Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας για να έχει περιπολικό επανδρώνεται από έναν αστυνομικό του Τμήματος Τροχαίας και έναν του Αστυνομικού Τμήματος. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις δίνεται εντολή περιπολικό να βγαίνει περιπολία με έναν αστυνομικό. Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Κουτσολιάς, είναι εγκληματικό, καθώς περιπολικό στην ύπαιθρο με έναν αστυνομικό μπορεί να γίνει ακόμα και στόχος, ενώ είναι επικίνδυνο να επέμβει μόνος του σε επεισόδιο.
Παράλληλα, σε πολλούς αστυνομικούς οφείλονται ρεπό, ενώ αρκετές φορές εργάζονται 48 και 56 ώρες συνεχόμενες, μόνο με 16 ώρες διακοπής.

Μηχανοκίνητα
Αυτή την περίοδο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας είναι ακινητοποιημένα 37 περιπολικά από μηχανικές βλάβες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν υπερβεί κατά πολύ το όριο για τον προγραμματισμένο έλεγχο που πρέπει να κάνουν. Εδώ και έξι μήνες δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα κονδύλι για επισκευή και συντήρηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της Διεύθυνσης.
Από τα περιπολικά που ακόμα μπορούν να κυκλοφορούν, το πιο καινούργιο έχει 50.000 χλμ., ενώ τα περισσότερα έχουν γράψει πάνω από 250.000 χλμ., ένα δε αυτοκίνητο έχει κάνει 380.000 χλμ., με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των επιβαινόντων.
Ωστόσο, από τα πιο ανησυχητικά είναι το γεγονός ότι για λεωφορείο με το οποίο μετακινείται συνεχώς εκτός Μεσσηνίας (Αθήνα, Τρίπολη, κ.λπ.) η διμοιρία υποστήριξης, εδώ και ένα 6μηνο δεν έχει εγκριθεί δαπάνη 1.350 ευρώ για συντήρηση και αλλαγή ακρόμπαρων, με άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Ούτε για χαρτί
Δαπάνη δεν έχει εγκριθεί εδώ και έξι μήνες ούτε για γραφική ύλη. Πρόσφατα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων διέθεσε χρήματα για αγορά χαρτιού, προκειμένου οι γραμματείς και αξιωματικοί υπηρεσίας να μη βάζουν χρήματα από την τσέπη τους όπως γίνεται τον τελευταίο καιρό.
Παλαιότερα, ζητήθηκε γραφική ύλη από τα γραφεία των βουλευτών, τα οποία συνέδραμαν, ενώ αναζητούνται και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. «Αυτό που γίνεται με την Αστυνομία, πρέπει να σταματήσει. Η Αστυνομία δεν είναι όπως οι άλλες υπηρεσίες. Εκπτώσεις στην ασφάλεια του πολίτη δεν μπορούν να γίνονται», κατέληξε ο κ. Κουτσολιάς.

Της Βίκυς Βετουλάκη - tharrosnews.gr