Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Κυπαρισσία - Υπερ «Καλλικράτη», αλλά υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης


Υπέρ της νέας αρχιτεκτονικής της αποκεντρωμένης διοίκησης και αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», τάσσονται οι πολίτες της Κυπαρισσίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.

Χθες το μεσημέρι, στην πλατεία της Κυπαρισσίας, μιλήσαμε για το εν λόγω θέμα με πολίτες κάθε ηλικίας. Σχεδόν στο σύνολό τους σημείωσαν πως με τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι έρχονται πιο κοντά στους πολίτες και οι πολίτες πιο κοντά στους Δήμους. Υπάρχουν νέες αρμοδιότητες που «διασφαλίζουν» τη διαφάνεια στη λειτουργία των Δήμων και στην οικονομική διαχείριση, τη διαβούλευση για τη λήψη των αποφάσεων, τη συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα κ.α.

Όμως.......................

όπως παρατήρησαν, μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι απέχουμε ελάχιστες εβδομάδες από τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Αρχών του τόπου, δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμος για όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», αλλά μόνο για τα όρια των συνενούμενων Δήμων. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής και ουσιαστική ενημέρωση, αλλά, αντίθετα, υπάρχει παραπληροφόρηση, «καλλιεργώντας» μίση και πάθη του παρελθόντος, διχασμούς και διαχωρισμούς και σπέρνοντας φόβο και ανησυχία, λες και με τον «Καλλικράτη» θα έρθει το τέλος του κόσμου, θα κλείσουν υπηρεσίες, καταστήματα, ακόμη και σπίτια, λες και θα μας πάρουν τις περιουσίες και τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας.

Αυτή, δυστυχώς, είναι μία «θλιβερή» πραγματικότητα που «καλλιέργησαν» αυτοδιοικητικοί και στην Τριφυλία για προφανείς και «ιδιοτελείς» σκοπιμότητες, κινούμενοι έτσι από τον άκρατο τοπικισμό που τους διακατείχε, γιατί πλέον πολλοί από αυτούς τους «αντικαλλικρατικούς» θα είναι υποψήφιοι στον «καλλικράτειο» νέο Δήμο Τριφυλίας!

Κατερίνα Ντρούλια

«Συμφωνώ με τον “Καλλικράτη”. Μόνο με μεγάλους και ισχυρούς Δήμους μπορούμε να πάμε μπροστά! Όλοι μαζί, ενωμένοι… Δεν υπάρχει ενημέρωση, όμως. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τις τεράστιες αλλαγές, προς το καλύτερο, που γίνονται. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί ο κόσμος είναι διστακτικός, ενώ δε θα έπρεπε. Ό,τι γίνεται, πιστεύω, γίνεται για το καλό και την ανάπτυξη!».

Γιώτα Αποστολοπούλου

«Ο “Καλλικράτης” μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά, ίσως, σημεία, αλλά τα περισσότερα είναι θετικά. Ενώνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται βιώσιμοι και λειτουργικοί Δήμοι, δίνονται αρμοδιότητες και πόροι. Είναι θετικός και στη σωστή κατεύθυνση. Δε θα είμαστε σε έναν τόπο χωρισμένοι. Όλοι μαζί για το κοινό συμφέρον, που είναι η ανάπτυξη. Εδώ, στο Δήμο Τριφυλίας, δε μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πολλά!».

Φώτης Κυριακού

«Δεν είναι ενημερωμένος ο κόσμος. Μάλλον υποκινούμενος θα κάνει ό,τι κάνει στις εκλογές. Χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση για τον “Καλλικράτη”, να μάθουν όλοι οι πολίτες τι θα γίνει, να ξέρουν. Είναι πολύ σωστό που εφαρμόζεται ο “Καλλικράτης”. Οι τοπικισμοί είναι λάθος και δεν οδηγούν πουθενά. Αν όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι, πιστεύω, θα είναι καλύτερα για όλους και για όλα! Με την ένωση και τη διεύρυνση των Δήμων ανοίγονται περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης. Αρκεί να εκλεγούν οι κατάλληλοι στις κατάλληλες θέσεις και στις σωστές καταστάσεις και να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές και μικροπολιτικές λογικές…».

Γιώργος Βαρβαρρήγος

«Ο “Καλλικράτης” είναι για καλό! Χρειάζεται, βέβαια, ενημέρωση και ο κόσμος να ψηφίσει προοδευτικά για να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά!».

Ηλίας Ηλιόπουλος

«O “Καλλικράτης” με όσα προβλέπει για τη διοίκηση των νέων Δήμων και τη λειτουργία τους είναι στη σωστή κατεύθυνση, για το καλό και την πρόοδο του τόπου. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και απαιτείται ενημέρωση. Και, βεβαίως, οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν κομματικά, αλλά απελευθερωμένα!».

Βασίλης Καραγκούνης

«Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και ειδικά στη νεολαία. Δεν ξέρουν ακριβώς τι θα γίνει, πώς θα είναι οι Δήμοι, τι αρμοδιότητες θα έχουν κ.ά. Καλό είναι που εφαρμόζεται, πάντως, ο “Καλλικράτης”. Οι Δήμοι που δημιουργούνται ισχυροποιούνται, δυναμώνουν και μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής…».


Του Ηλία Γιαννόπουλου. Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", 03 Οκρωβρίου 2010