Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την προστασία των ποταμών της Μεσσηνίας και το δρόμο Ρευματιάς - Μάλθης.


Ερώτηση στη Βουλή για την προστασία των ποταμών της Μεσσηνίας κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ έλαβε και απάντηση στην Ερώτησή της για το κατολισθητικό φαινόμενο στο δρόμο Ρευματιά - Μάλθη...

Διβάστε.............

Αθήνα, 13/03/10

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς α) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

β) Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

«Προστασία ποταμών της Μεσσηνίας»

Η Καριά, Η Βελίκα, το Τζάνε, ο Άρις, η Λυγδού, ο Έπης, η Μαυροζούμενα, ο Αρκαδικός αλλά και η ‘θηλυκή’ Νέδα, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας είναι κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Μεσσηνίας. Σε πολλά σημεία τους, ιδίως η Νέδα, προσφέρουν ένα εξαιρετικά παρθένο τοπίο μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα η διάσχιση τους να αποτελεί πρόκληση και ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη καθώς χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή τοπίου, πλούσια βλάστηση και επιβλητικούς βράχους.

Το φυσικό κάλλος των ορεινών περιοχών του Λυκαίου, του Ταϋγέτου κ.α. από τις οποίες εκβάλουν οι παραπάνω ποταμοί συντελεί στη συνολική διαμόρφωση ενός απαράμιλλης ομορφιάς τοπίου με κατάφυτες πλαγιές, καταρράκτες, σπήλαια (π.χ. Στόμιο), πλούσια πανίδα, αλλά και φαράγγια όπως για παράδειγμα στη Νέδα. Ωστόσο, ο φυσικός πλούτος αυτού του τόπου, όπως και οι ιδιαιτερότητες που τον χαρακτηρίζουν, αφενός δεν υπόκεινται σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας και αφετέρου δεν έχουν ενσωματωθεί σε ένα πλαίσιο φυσιολατρικού τουρισμού. Ένα τέτοιο πλαίσιο, θα κινητοποιούσε ακόμη περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία τόσο προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της αξιοποίησής του.

Μάλιστα, πρόσφατη αναφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία δόθηκε στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη Μεσσηνία, καθώς λειτουργεί μόνο η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να εξυπηρετείται ένα εξαιρετικά μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Ενδεικτικά, στο νομό Μεσσηνίας εντοπίζονται επτά οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, στους οποίους βάσει των κοινοτικών κανονισμών έπρεπε να υπάρχουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αυτονόητο είναι, επομένως, ότι τα λύματα από αυτές τις περιοχές καταλήγουν ακατέργαστα, ως επί το πλείστον, στη θάλασσα μέσω των ποταμών συντελώντας στην σταδιακή αποδόμηση του φυσικού κάλλους και της πανίδας της περιοχής.



Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,



1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στο νομό Μεσσηνίας, το οποίο αποτελεί πραγματικά ένα ακατέργαστο διαμάντι ανάπτυξης για την περιοχή;

2. Σε ποια κατεύθυνση κινείται ο μελλοντικός αναπτυξιακός σχεδιασμός τους για τον τουρισμό στη Μεσσηνία;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προώθηση της Μεσσηνίας ως σημείο οικολογικού τουρισμού;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου



Αθήνα, 14/03/10



Ντόλιος σε Νάντια «Ήδη συντάσσεται μελέτη αποκατάστασης της κατολίσθησης»



Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, σε απάντηση του σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ανακοίνωσε ότι, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών συνεργάζεται με γεωτεχνικούς για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του κατολισθητικού φαινομένου στο δρόμο Ρευματιάς - Μάλθης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντόλιος ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι με την αρ. πρωτ. 639/454/12-02-2010 Απόφαση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της συστάθηκε τριμελής επιτροπή από τεχνικούς της υπηρεσίας για την επιτόπια εξέταση και καταγραφή του φαινομένου της κατολίσθησης κατ’ αντιπαράσταση με τον ανάδοχο, τη σύνταξη πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών και την εξέταση της ύπαρξης ή μη ευθύνης του αναδόχου.
Η κ. Γιαννακοπούλου δήλωσε την ικανοποίησή της για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων, μετά την κινητοποίηση από φορείς του τόπου. Ωστόσο, υπενθύμισε την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσεως, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ακόμη κομμάτια του τοπικού οδικού δικτύου.