Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Επιδοτήσεις - Μπήκε το υπόλοιπο 60%


Στους καταθετικούς λογαριασμούς των παραγωγών της Μεσσηνίας βρίσκονται από χθες (σ.σ. προχθές) τα χρήματα που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 60% της επιδότησης. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.
Σε δήλωσή του χθες (σ.σ. προχθές) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Κανελλόπουλος αποκάλυψε ότι..............

οι επιδοτήσεις, για φέτος και του χρόνου, είχαν τεθεί σε αμφιβολία από την Ε.Ε. και ο κίνδυνος απώλειας ήταν μεγάλος.

ΑΤΕ
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος κ. Μπρούμας, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγών της Μεσσηνίας.
Αρκετοί αγρότες από χθες ήλεγξαν τους λογαριασμούς τους, ενώ ο κ. Μπρούμας εξήγησε ότι φέτος – σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές- εμφανίζεται το συνολικό ποσό της επιδότησης και όχι μόνο το 60% που υπολειπόταν. Επίσης, αυτή τη φορά δε χρειάζεται η κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων.
Από την ΕΑΣ, ο υπεύθυνος στον τομέα επιδοτήσεων Κώστας Πέτροβας ανέφερε ότι για όσους παραγωγούς – λόγω λαθών – δεν πιστώθηκαν χθες οι λογαριασμοί, έχουν ήδη ενημερωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πολύ σύντομα θα αναρτηθεί ειδική ιστοσελίδα. Εκεί, η ΕΑΣ θα μπορεί να δει με ποιους παραγώγους υπάρχει πρόβλημα και να προχωρήσει στις ανάλογες διορθώσεις. Μέχρι τότε, οι παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν.

Γ. Κανελλόπουλος
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Κανελλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα των επιδοτήσεων: «Μετά από σκληρή δουλειά και επίπονη προσπάθεια πολλών μηνών, έγινε κατορθωτό να κατατεθούν στους λογαριασμούς των αγροτών ολόκληρης της χώρας τα χρήματα της επιδότησης για την παραγωγή του 2009.
Οι χειρισμοί των κυβερνήσεων της Ν.Δ. το 2007, το 2008 και το 2009 μέχρι τις εκλογές έθεσαν σε αμφισβήτηση την καταβολή του αυτονόητου, των επιδοτήσεων των αγροτών.
Τώρα που όλα τελείωσαν με επιτυχία, μπορούμε να πούμε ευθέως: Οι επιδοτήσεις για φέτος και του χρόνου είχαν τεθεί σε αμφιβολία από την Ε.Ε. και ο κίνδυνος απώλειας ήταν μεγάλος, σχεδόν σίγουρος.
Την τελευταία στιγμή και με έκτακτο σχέδιο σώθηκαν οι επιδοτήσεις για τους αγρότες και η αξιοπιστία της χώρας.
Η δουλειά που έγινε, η ποσότητα και η ποιότητά της, εκτιμήθηκαν - μετά από πολυήμερους ελέγχους – από την Ε.Ε. και πλέον κάθε αμφισβήτηση για το παρόν και το μέλλον έχει αρθεί.
Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί ότι για τη Μεσσηνία, προκειμένου να καλυφθούν οι καθυστερήσεις και να διορθωθούν τα λάθη, στάλθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περίπου 30 άτομα για διάστημα ενός μηνός, και ικανός εξοπλισμός πληροφορικής, ενώ προσαρμόστηκε ταχύτατα και το λογισμικό. Το ίδιο έγινε σε 32 άλλους νομούς ταυτόχρονα.
Το εγχείρημα ήταν δύσκολο αλλά αναγκαίο και από τη μέρα που άρχισε, μέχρι το τέλος Γενάρη, ήταν αμφίβολο το αποτέλεσμα. Σε όσους συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αξίζει ο έπαινος».

Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"