Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ισχνή συμμετοχή στην εκδήλωση για την Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας!


Το απόγευμα του Σαββάτου, στο «Βορρέειον» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για τη «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας».

Η εκδήλωση είχε, κατά κάποιο τρόπο, πανηγυρικό χαρακτήρα, ωστόσο, παρά τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, η συμμετοχή αγροτών - παραγωγών καρπουζιού ήταν μικρή (δεν είναι υπερβολή να γράψουμε ότι αυτοί μετριούνταν στα δάχτυλα των χεριών). Η απουσία τους αυτή, όμως, είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή από τα θερμοκήπια κι ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συγκομιδή στις υπαίθριες καλλιέργειες και σχεδόν όλοι τους βρίσκονταν στα χωράφια..............



Τους παριστάμενους καλωσόρισε λέγοντας λίγα λόγια για το ποιοτικό προϊόν της περιοχής, τη Γιορτή και τη φετινή διοργάνωση, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βιβή Παντελάκη, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή Γιορτή Καρπουζιού είναι η τρίτη, κατά σειρά, που διοργανώνεται. Στόχος της Γιορτής είναι η διαφήμιση και προώθηση του προϊόντος, ενός προϊόντος με σημαντική διατροφική αξία και μεγάλη οικονομική σημασία για την περιοχή.

Η «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, τους Δήμους Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ), τον Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας, την Ένωση Νέων Αγροτών Μεσσηνίας, τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, και τους Συλλόγους Γυναικών της περιοχής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της «Ανατροπής» Χρήστος Μαλαπάνης, οι δήμαρχοι, Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Όλοι σημείωσαν την επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, την πιστοποίησή του καθώς και τη συνεργασία παραγωγών, Φορέων και Αρχών για την καλύτερη προοπτική του στις αγορές. Ακόμη αναφέρθηκαν στα έργα υποδομής, όπως το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι, τα αρδευτικά δίκτυα, το δημοπρατήριο, τη διαχείριση των πλαστικών κ.ά., ενώ ευχήθηκαν η φετινή περίοδος για το καρπούζι, που τώρα αρχίζει να προωθείται στις αγορές να είναι καλή σε ποιότητα, απόδοση και τιμές!
Μηνύματα έστειλαν η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου και ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Αθανασόπουλος και ακολούθως έγιναν οι ομιλίες.

Ο γεωργοοικονομολόγος σύμβουλος γεωργικών επιχειρήσεων, Φώτης Βακάκης, μίλησε για τα «Δημοπρατήρια κηπευτικών», τονίζοντας τη σημασία και τον ρόλο που αυτά έχουν στην εμπορία, διακίνηση αλλά και την τιμή των προϊόντων.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριος Τζάμος, μίλησε για την «Εφαρμογή της ηλιοαπολύμανσης στην καλλιέργεια καρπουζιού», αναφέροντας παραδείγματα με συγκεκριμένα στοιχεία από χωράφια της περιοχής όπου αυτή έγινε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι σημαντική και για την ποιότητα και για την ποσότητα και την πρωιμότητα του προϊόντος, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αξιοποίησης των εδαφών, για 2 και 3 καλλιέργειες στα ίδια εδάφη.

Ο διευθυντής παραγωγής καρπουζιού στην Αλμέρια της Ισπανίας, Φρανσίσκο Μοράλες, μίλησε για την καλλιέργεια του καρπουζιού στην Ισπανία δίδοντας πληροφορίες και στοιχεία για την εκεί καλλιέργεια, τις ομάδες παραγωγών και τη διακίνηση.



Τυποποίηση, συσκευασία κι εμπορία του προϊόντος

Ο παραγωγός καρπουζιού, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυπαρισσίας, Αντώνης Γεωργουλής, μίλησε για τη σημασία της τυποποίησης και της συσκευασίας στην εμπορία του καρπουζιού. «Η ποιότητα και η εμφάνιση έχει άμεση σχέση με την καλή συσκευασία και τυποποίηση. Μη γελιόμαστε, χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κερδίσουμε αγορές, που είναι σημαντικό για εμάς. Η τυποποίηση παρουσιάζει τα παρακάτω πλεονεκτήματα: έχει θετική επίδραση στην οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας των καρπουζιών αξιοποιώντας την εγχώρια παραγωγή, διασφαλίζει τη νομιμότητα των συναλλαγών και τη διαφάνεια των αγορών, ενώ απομακρύνει από τις αγορές καρπούζια μη ικανοποιητικής ποιότητας, προστατεύει την υγεία και την οικονομία των καταναλωτών αποκλείοντας τα καρπούζια που είναι προσβεβλημένα από εχθρούς και ασθένειες και υποβαθμισμένα λόγω κακής συντήρησης.

Με την καλή συσκευασία μπορεί να ανεβαίνει λίγο το κόστος αλλά βοηθάει να διατηρήσουμε τη συνεργασία με τις 24 χώρες που έχουμε κερδίσει ως τώρα και μέσα από αυτή την αναγνώριση μας δίνετε η δυνατότητα να κερδίσουμε και άλλες αγορές», είπε ο κ. Γεωργουλής και συνέχισε τονίζοντας ότι, οι ίδιοι οι παραγωγοί οφείλουν να επιθυμούν να υπάρχει ταυτότητα προϊόντος και να τηρούνται τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σωστή συσκευασία, σωστή παρουσίαση και, σαφώς, σήμανση με ετικέτα. Άφησε αιχμές για το Υπουργείο, «που επιτρέπει να διακινείται το εμπόρευμα από τον έναν Νομό στον άλλο, μόνο με προέγκριση, χωρίς να γνωρίζουμε αν γίνεται σωστή συσκευασία ή αν αναμιγνύεται με προϊόν άλλης περιφέρειας, για παράδειγμα, έμποροι από άλλους Νομούς συσκευάζουν το δικό μας προϊόν αναγράφοντας τη δική τους έδρα, χάνοντας έτσι την ταυτότητά μας». Ακόμη, αναφέρθηκε και στις ευθύνες των ίδιων των παραγωγών, που ιδίως την ώρα της συγκομιδής πρέπει να είναι προσεκτική στην φόρτωση ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση. «Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιοι έμποροι, με ένα μπλοκάκι στο τσεπάκι, χωρίς έδρα, χωρίς προδιαγραφές για συσκευασία, που κερδοσκοπούν εις βάρος των παραγωγών και των σωστών εμπόρων», επεσήμανε και ζήτησε από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες την περίοδο της συγκομιδής του καρπουζιού να αφυπνιστούν και να λάβουν κατάλληλα μέτρα, ώστε να νοιώθουν ασφάλεια οι παραγωγοί και να εξαλειφθεί το παραεμπόριο και έκλεισε ευχόμενος σε όλους καλή συγκομιδή και καλά κέρδη!

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν, πάντως, οι μουρμούρες και οι γκρίνιες, για την ημέρα και ώρα που αυτή διοργανώθηκε, για την απουσία των αγροτών, για την καθυστέρηση έναρξης, για τη διάρκεια των χαιρετισμών των πολιτικών, αλλά και για την αποχώρηση πολλών μετά τους χαιρετισμούς των πολιτικών.

Αυτά, όμως, ήταν μία παρένθεση στην εκδήλωση που από μόνη της, στα πλαίσια της Γιορτής του Καρπουζιού, ήταν σημαντική!


"ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"