Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

«Βάλ’ του ρίγανη…»


Το βράδυ της Παρασκευής, στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών παρουσιάστηκε το «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής»...............


Η γεωπόνος του Δήμου Φιλιατρών, Ζωή Πετροπούλου, αναφέρθηκε στο σεμινάριο που είχε γίνει και το οποίο είχε παρακολουθήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους της, για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και την ιδέα που «γεννήθηκε» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στα Φιλιατρά για ενημέρωση των αγροτών της περιοχής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια εναλλακτική καλλιέργεια που μπορούν να κάνουν οι αγρότες της περιοχής.

Ο καθηγητής Ενόργανης Ανάλυσης - Οργανικής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Γ.Π.Α., Μόσχος Πολυσίου, μίλησε για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τις ιδιότητές τους, την καλλιέργειά τους κ.ά., σημειώνοντας ότι ενώ στην Ελλάδα από την αρχαιότητα καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν αρωματικά φυτά, αρωματικά έλαια, βότανα, στις μέρες μας ολοένα και μειώνεται η καλλιέργειά τους!

Το μέλος ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίκουρος καθηγήτρια Γ.Π.Α. - Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γαρυφαλλιά Οικονόμου, μίλησε για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και συγκεκριμένα την περίπτωση της Ικαρίας, αναφέροντας στοιχεία για την αποτύπωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ακόμη, αναφέρθηκε σε επίσκεψή τους στη Μάλη όπου βρήκαν ένα είδος ρίγανης με υπέροχη μυρωδιά, από το οποίο πήραν δείγματα για να το εξετάσουν οι χημικοί και το οποίο, όπως είπε μπορούν, μεταξύ και άλλων, να καλλιεργήσουν αγρότες της περιοχής!

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γεωπόνοι και αγρότες της περιοχής, ο νομαρχιακός σύμβουλος - γεωπόνος, Σωτήρης Πανόπουλος, αυτοδιοικητικοί παράγοντες κ.ά.


"ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"