Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Στα 7,2 δις ευρώ το ύψος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»


Σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).

Την τελική διαμόρφωση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο ύψος των 7,2 δις ευρώ, από το αρχικό 5,8 δις, και την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υλοποιήσει ένα εγγειοβελτιωτικό έργο σε κάθε νομό της χώρας και να επιλύσει πολλά προβλήματα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και Περιφέρειας, συζήτησε σε μακρά σύσκεψη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).....................


Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Σκιαδάς, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Θεσσαλός και τα στελέχη της ΕΝΑΕ κ.κ. Σπανούλης, Αμανατίδης, Παρασκευόπουλος και Μιχαλάκης.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν σε βάθος και σε πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής γεωργίας και ευρύτερα ανάπτυξης της Περιφέρειας, τα οποία αφορούν σε ελλείψεις και ανάγκες υποδομών, στα προγράμματα LEADER και νέων αγροτών, συνεργασίας των τοπικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τις νομαρχίες και τις περιφέρειες, στο νέο ρόλο και αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, στα προγράμματα νιτρορύπανσης, ΟΠΑΑΧ, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υποβάλλουν στον Υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε τα εξής:

«Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση με την ΕΝΑΕ, όπου ανταλλάξαμε χρήσιμες πληροφορίες και μπορώ να πω ότι συμφωνήσαμε στα περισσότερα μέτρα τα οποία ελέχθησαν και από τις δύο πλευρές. Εκείνο που αξίζει να σημειώσω και να πω είναι ότι πρώτον για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι το έργο «Μπαλτατζής» για το οποίο συζητήσαμε διεξοδικώς θα είναι άνω των 7 δις για την προσεχή πενταετία και κυρίως θα επικεντρωθεί στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στο περιβάλλον, στην τόνωση της υπαίθρου, αλλά και στην ευρύτερη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, θα προσπαθήσει ώστε κάθε Περιφέρεια να έχει ένα εγγειοβελτιωτικό έργο, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και να πραγματοποιηθούν οι στόχοι και να ικανοποιηθεί η βασική της πολιτική που είναι νερό σε όλη την Ελλάδα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα συζητήσαμε και τα επιμέρους θέματα και τις δράσεις του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και έξω από αυτό συζητήσαμε ορισμένες αρμοδιότητες οι οποίες πολλές φορές συγχέονται μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Νομαρχίας και συζητήσαμε σε πνεύμα κατανόησης έτσι ώστε να υπάρξουν ορισμένες κινήσεις, διαρθρωτικές ή διευκρινιστικές, ώστε ο καθένας να έχει τις αρμοδιότητές του και ο καθένα να μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό έργο προς το όφελος της πατρίδος, της υπαίθρου, των Νομαρχιών και του Ελληνικού μας λαού».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την συνεργασία που είχαμε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τους επιτελείς του εδώ για κορυφαία ζητήματα τα οποία απασχολούν την ελληνική περιφέρεια και ακόμα περισσότερο διότι ήδη ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» διαμορφώνεται σε χρηματοδοτικό ύψος πέραν των 7 δις ευρώ ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την θεραπεία σοβαρών αναγκών της ελληνικής υπαίθρου και ακόμα η εξαγγελία ότι δεν θα υπάρξει περιφέρεια χωρίς εγγειοβελτιωτικό έργο το οποίο θα υποστηρίζει την αγροτική ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία.

Θέσαμε επιπλέον στον Υπουργό ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των κεντρικών υπηρεσιών και των δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρήκαμε συμπαράσταση σε αυτά τα οποία θέσαμε και για την διαχείριση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADER αλλά ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες μας, τους ίδιους τους αγρότες μας.

Ακόμα ζητήσαμε να έχουμε συμβολή στην μεγάλη υπόθεση που λέγεται έλεγχος των τροφίμων με την συνεργασία του Υπουργείου, των Περιφερειών και κυρίως του ΕΦΕΤ οι υπηρεσίες μας είναι επιβεβλημένο να παίξουν ρόλο σημαντικό.

Χαιρόμεθα διότι το Υπουργείο και ο Υπουργός βλέπουν με θετική ματιά και αυτό το ζήτημα και καταθέτουμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας γι’ αυτά τα ζητήματα και με τον ίδιο τον Υπουργό και με τους επιτελείς του κάτι το οποίο νομίζουμε θα εξυπηρετήσει και την εφαρμογή των προγραμμάτων αλλά και την απόδοση καλύτερου έργου στον Έλληνα αγρότη».