Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

"Η όπερα της Πεντάρας" - Πλησιάζει η πρεμιέρα για το «Συν Ένα»...



Την πρεμιέρα του θα κάνει το θεατρικό σχήμα «Συν Ένα» το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με το έργο «Η όπερα της Πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ.

«Η όπερα της Πεντάρας» είναι ένα έργο που.........


εκτυλίσσεται στο βικτωριανό Λονδίνο, όπου το ζεύγος Πίτσαμ έχει στήσει μια επιχείρηση εκμετάλλευσης ζητιάνων. Ο Μακίθ, περιβόητος κακοποιός, «λαδώνει» τον διευθυντή της Αστυνομίας, για να κυκλοφορεί και να κινείται ελεύθερος. Η Πόλυ, κόρη των Πίτσαμ, παντρεύεται κρυφά τον Μακίθ, ο οποίος είναι τακτικός επισκέπτης στους οίκους ανοχής του Λονδίνου, έχει αφήσει «έγκυο» τη Λούσι, κόρη του αρχηγού της Αστυνομίας και η παλιά αγάπη του η Τζένη τον καρφώνει στην Αστυνομία! Όλα αυτά ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τη στέψη της βασίλισσας...
Το έργο αυτό αναφέρεται σε ιστορίες του βικτωριανού Λονδίνου. Το έργο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ακόμη και σήμερα. Θέτει θεμελιώδη ερωτήματα και μέσα από την ευχαρίστηση και την ψυχαγωγία προκαλεί τον θεατή να έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Αισχοκέρδεια, φιλοδοξία, προδοσία, εκμετάλλευση, ηθική κατάπτωση, εγωισμός και... «Τρώει τελικά... τον διπλανό του, ληστεύει, κλέβει, δέρνει, γδέρνει όποιον μπορεί... ».
Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Κώστας Κατσουλάκης, τις χορογραφίες η Μαρία Λαδά, τη μετάφραση ο Παύλος Μάτεσις, την διασκευή οι Ζιλ Ντασσέν - Παύλος Μάτεσις, τη μουσική προσαρμογή οι Μιχάλης Τούμπουρος και Στάθης Γυφτάκης, τα σκηνικά - κουστούμια - φωτισμούς ο Κώστας Κατσουλάκης και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Αλέκα Σταυριανέα. Τέλος, συνεργάζεται το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και η Σχολή Χορού Fitness Centre Dance Studio.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι: Βάγια Αγαδάκου, Γιώργος Καμπούρης, Μπάμπης Κληρονομίδης, Φώτης Κουβελάκης, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Λαδά, Ελένη Μαλιώρα, Ηλίας Μαρκέτης, Λέανδρος Μιμίκος, Έφη Μίχου, Μέμος Μούρτος, Γιώτα Μπούνα, Μαρία Μπαλάσκα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Ρένεσης, Μιμίκα Τάσση, Λαμπρινή Τσίτσου, Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος, Σίσσυ Χατζοπούλου, Βαγγέλης Χαχής, Ειρήνη Χειλά, Σταυρούλα Χειλά και Γωγώ Χρανιώτη.
Οι ημέρες παραστάσεων θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου και θα τελειώσουν στις 23 του ίδιου μήνα στις 9.00 το βράδυ, εκτός από Παρασκευή και Σάββατο, που θα πραγματοποιούνται στις 7.30 το απόγευμα.