Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Να περάσει στη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Μεσσηνία) ο Επικούριος Απόλλωνας!


Να εκδώσει το συντομότερο δυνατό απόφασή του, προκειμένου να ενταχθεί στη ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά ο τέως δήμαρχος Είρας Βασ. Μαστραγγελόπουλος...............



Η επιστολή στάλθηκε στον κ. Σαμαρά με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ως προς τις αρχαιότητες στη Μεσσηνία και ο τέως δήμαρχος, σημειώνει πως μολονότι ο ναός ανήκει διοικητικά στο νομό Μεσσηνίας, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στη Ζ΄ Εφορεία της Αρχαίας Ολυμπίας, αν και όλες οι υπόλοιπες αρχαιότητες εντάχθηκαν με τη δημιουργία της ΛΗ΄ Εφορείας, σε αυτή.


Εκφράζει δε την άποψη πως «τούτο δεν έγινε τυχαία. Η άποψη που προβάλλεται υποκριτικά από μερικούς, είναι ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δεν μπορεί να έλθει στη Μεσσηνία. Αυτό μόνο αφελείς θα μπορούσαν να το δεχθούν. Η βαθύτερη όμως ουσία του θέματος, έγκειται στην εμμονή παραγόντων της Ηλείας να παραμείνει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο νομό Ηλείας αν και ουδέποτε από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήχθη στο νομό Ηλείας, αλλά πάντοτε υπήγετο στο νομό Μεσσηνίας.
Ήδη μέχρι σήμερα, έχουν επιτύχει να εξασφαλίσουν πρώτη προτεραιότητα διορισμού σε εργασίες του ναού, ενώ οι Μεσσήνιοι έχουν δεύτερη προτεραιότητα».
Όπως τονίζει, η λύση του προβλήματος αυτού, που επισύρει δικαιολογημένα το διαρκές ενδιαφέρον των Μεσσήνιων έγκειται στον υπουργό Πολιτισμού και «χρέος σας είναι να εκδώσετε το συντομότερο δυνατό απόφασή σας, ώστε να ενταχθεί ο ναός στη ΛΗ΄ Εφορεία και να λήξει πλέον οριστικά και τελεσίδικα το θέμα αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαστραγγελόπουλος σημειώνει πως «όταν έχουμε στην κυβέρνηση δύο επιφανείς πολιτικούς από τη Μεσσηνία, εσάς (τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά) και τον κ. Παυλόπουλο (υπουργό Εσωτερικών), όταν έχουμε πέντε βουλευτές, το νομάρχη με το Νομαρχιακό συμβούλιο και δεν μπορούμε να διευθετήσουμε μια υπόθεση τόσο πολύ σημαντική για τη Μεσσηνία και το Δήμο Είρας, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας».


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"