Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Συνεδριακός Τουρισμός στην Μεσσηνία...


Με μέλλον αλλά χωρίς παρόν

Μεγάλες είναι οι προοπτικές της Καλαμάτας για την ανάπτυξη Συνεδριακού Τουρισμού και ήδη οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει. Ενδιαφέρον υπάρχει, κυρίως από Αθήνα, αλλά δύο αρνητικοί παράγοντες είναι ότι στον τομέα αυτό η Καλαμάτα δεν έχει κάνει γνωστή τη δυνατότητα που έχει να εξυπηρετήσει τέτοιες εκδηλώσεις, έστω και μικρής κλίμακας προς το παρόν, καθώς και το κακό οδικό δίκτυο από Τρίπολη έως Καλαμάτα και έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης με την πρωτεύουσα.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Συνεδρίων..........


Elite
Σοβαρή προοπτική για ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού, εκτιμά ότι υπάρχει για την Καλαμάτας, ο υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου Elite Γιώργος Κουτίβας. Όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι τι είδους συνεδριακός τουρισμός μπορεί να είναι και με ποιες υποδομές.
Εκτίμησε ότι σε επίπεδο φορέων δεν έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε να γίνει γνωστή η Καλαμάτα, για την πραγματοποίηση συνεδρίων και πως ότι γίνεται μέχρι σήμερα είναι από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο κ. Κουτίβας, επισήμανε επίσης ότι για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου συνεδρίου δεν αρκεί ένα ξενοδοχείο και πως οι υποδομές σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται ενίσχυση.
Καταλήγοντας δε, τόνισε ότι από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής της περιοχής μας είναι η προσβασιμότητα και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι πολύ καλή σε επίπεδο οδικού δικτύου.

Ακτή Ταΰγετος
Ο κ. Κώστας Χανδρινός, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ακτή Ταΰγετος παρατήρησε ότι η Καλαμάτα έχει τις υποδομές για να δεχτεί συνεδριακό τουρισμό και αυτή είναι μια από τις κατευθύνσεις που έχει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, στηρίζει την κίνηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τη δημιουργία Γραφείου Συνεδρίων και τις ανάλογες κινήσεις που γίνονται από το Δήμο Καλαμάτας.
Σε ότι αφορά το δικό τους ξενοδοχείο, παρατήρησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ιατρικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν εταιρίες από Αθήνα.

Filoxenia
Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Filoxenia Γιάννης Λάππας, σημείωσε ότι ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, έχει αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων για συνεδριακό τουρισμό και δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό τον τομέα.
Πιστεύει ότι η Καλαμάτα έχει δυνατότητες να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον τομέα αυτό και σημείωσε:
«Η Καλαμάτα για συνεδριακό τουρισμό είναι άγνωστος προορισμός. Η δυσκολία του δικτύου πωλήσεων του Ομίλου αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθεί να κάνει γνωστή την περιοχή. Όλοι ξέρουν την Καλαμάτα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει υποδομή για συνεδριακό τουρισμό. Γι’ αυτό καλούμε κόσμο και κάνουμε fan trips. Ήδη έχουμε κάνει πέντε. Καλούμε κόσμο από γραφεία που ασχολούνται με συνεδριακό τουρισμό, τους φιλοξενούμε δωρεάν και τους ξεναγούμε σε όλη την περιοχή».

Ένωση Ξενοδόχων
Τουρισμό του μέλλοντος, χαρακτήρισε το συνεδριακό τουρισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στην περιοχή μας.
«Εμείς ακόμα είμαστε σε νηπιακή ηλικία. Γίνονται κάποια συνέδρια, αλλά είναι μικρής κλίμακας. Οι αίθουσες που έχουμε δεν ξεπερνούν τα 1000 άτομα και καλά καλά δεν μπορούμε ούτε να τους κοιμίσουμε. Στην Καλαμάτα υπάρχουν 6-7 συνεδριακές αίθουσες, οι οποίες ποικίλουν σε χωρητικότητα από 200 άτομα μέχρι και 800. Πρέπει εξειδικευμένη εταιρία να αναλάβει την προώθηση του ζητήματος αυτού και να γίνουν και οι ανάλογες συνεδριακές εγκαταστάσεις», σημείωσε ο κ. Λαγωνικάκος.
Ο κ. Λαγωνικάκος εκτίμησε ότι ακόμα και τα μικρά συνέδρια έχουν να προσφέρουν πολλά στην Καλαμάτα και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί.

Επιμελητήριο
Μιλώντας για τη κίνηση που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τη δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Συνεδρίων, ο Πρόεδρός του Γιώργος Καραμπάτος, σημείωσε ότι θα έχει την κατάλληλη υποδομή και την απαραίτητη στελέχωση για να προωθεί στους οργανωτές Συνεδρίων εσωτερικού και εξωτερικού, τα συνέδρια που μπορούν να γίνουν στην Καλαμάτα.
Σημείωσε ότι ετοιμάζεται σχετική προγραμματική σύμβαση, που θα συμμετέχουν η Νομαρχία, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο και όλοι οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τη φιλοξενία ενός Συνεδρίου, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους εταίρους.
«Πρέπει όλα μας τα βήματα να γίνονται με επαγγελματικό τρόπο. Κάθε κίνηση αν δεν υποστηρίζεται από επαγγελματίες, απλά θα πελαγοδρομούμε. Η αγορά του συνεδριακού τουρισμού είναι πολύ ανταγωνιστική και οι ενέργειές μας πρέπει να είναι στοχευμένες», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμπάτος παρατήρησε ότι ο συνεδριακός τουρισμός δεν πρόκειται να επηρεασθεί από την οικονομική κρίση, όπως οι άλλοι τουριστικοί τομείς και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Καλαμάτα.
Το γεγονός επίσης, ότι προωθείται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και γίνονται έργα επέκτασης του αεροδρομίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν την Καλαμάτα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.


Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"