Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

"Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή"


Μία νέα εποχή, στα μέχρι στιγμής δεδομένα της τηλεόρασης, ανατέλλει με το πέρασμα από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, που -πρακτικά- σημαίνει την καλύτερη ποιότητα εικόνας και την δημιουργία μίας σειράς νέων υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη.
Το θέμα αυτό, εξετάστηκε διεξοδικά στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [ΕΕΤΤ], με τίτλο "Ψηφιακό Μέρισμα: Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή", με τη συμμετοχή και της ΕΡΤ.................


Τη νέα πρόκληση αποτελούν, η ψηφιακή τηλεόραση και η ψηφιακή ραδιοφωνική αναμετάδοση, έτσι ώστε όλοι, παντού και πάντα, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή.
Η μετάβαση στη νέα εποχή, από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή, είναι ήδη εγκεκριμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να γίνει σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό θα είναι το όφελος της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή αναμετάδοση τηλεοπτικών σημάτων, η οποία αναμένεται να φέρει ως όφελος ελεύθερο φάσμα, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία σειρά καινοτόμων, κυρίως ευρυζωνικών, εφαρμογών και υπηρεσιών.
Τα βασικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ψηφιακή εικόνα, αφορούν κατά κύριο λόγο στην ποιότητά της και κατ' επέκταση, η ευκολότερη λήψη και οι χαμηλότερου κόστους και μεγέθους δέκτες.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ανακηρύξει το 2009, ως «Έτος Ευρυζωνικής Σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».