Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το έμβρυο και τα δικαιώματά του



Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων και Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο «Elite» το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. έγινε συζήτηση γύρω από τα θέματα «Προβληματισμοί γύρω από το θαύμα της ανθρώπινης ζωής.
Το έμβρυο και ο αγέννητος άνθρωπος» και «Τα δικαιώματα του εμβρύου και η και μητρική αγάπη».

Εισηγητές σε αυτή την προσπάθεια ήταν για το πρώτο θέμα ο Βασίλειος Μπέλλιος, δόκτωρ μαιευτήρας και γυναικολόγος και για το δεύτερο η Βαρβάρα Μεταλληνού, δόκτωρ Θεολογίας και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού. Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας και των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Στην εισήγησή του ο κ. Μπέλλιος αναφέρθηκε στη διαδικασία της γονιμοποίησης εξηγώντας τα τεκταινόμενα γύρω από αυτήν και πώς αυτή η βιολογική διαδικασία εξελίσσεται στο θαύμα της ζωής. Ακόμη πρόβαλε και ψηφιακό υλικό στους παρευρισκομένους, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά τα λεγόμενά του. Επίσης εξήγησε στην ομιλία του και προβάλλοντας συναφές οπτικοαουστικό υλικό την περίοδο της λοχίας της γυναίκας. Αυτό το θέμα το συνέδεσε γλαφυρά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ζωή του ζευγαριού κατά την περίοδο αυτή και με αναφορές στους αρχαίους φιλόσοφους Πλάτωνα και Πυθαγόρα και στις μελέτες τους πάνω στο θέμα.

250.000 αμβλώσεις ετησίως στην Ελλάδα
Ένα ακόμη θέμα που έθιξε, ήταν το θέμα των αμβλώσεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στη χώρα μας κάθε έτος γίνονται 250.000 αμβλώσεις και είναι μόνο οι καταγεγραμμένες. Το 60% είναι παντρεμένες γυναίκες και το 40% ανύπαντρες. Τα πιο συνήθη αίτια, όπως ανέφερε, είναι ο οικονομικός παράγοντας, οι κοινωνικές συνθήκες, η κοινωνική κατάσταση της εγκύου και ο κοινωνικός περίγυρος.
Τέλος, απότοκος αυτής της ενέργειας είναι το μετεκτρωσικό σύνδρομο. Ενδείξεις αυτού του συνδρόμου είναι αδικαιολόγητος φόβος και αγωνία, υπερένταση, ζαλάδες, άσχημα όνειρα, κακός ύπνος, γενική άρνηση, διστακτικές στο να κάνουν παιδί, κατάθλιψη, αλλαγή νοοτροπίας και ψυχωτικά επεισόδια.
Λαμβάνοντας τον λόγο η κα Μεταλληνού τόνισε χαρακτηριστικά: «Το έμβρυο από τον νομοθέτη αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με δικαιώματα (άρθρο 1711). Επίσης στον χάρτη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού η 4η Αρχή αναφέρει μέριμνα και κατά το προγεννητικό στάδιο και κατά τον χρόνο ως την ενηλικίωσή του». Επίσης ανέφερε ότι, «η άμβλωση είναι έγκλημα και φασιστική ενέργεια κατά της ζωής που θα έρθει στον κόσμο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι, υπάρχει και η ηθική διάσταση σε αυτό το θέμα πλην της νομικής, κάτι που αποκρύπτεται σκοπίμως». Τέλος, συνέδεσε ζωηρά αυτήν της την αναφορά με τα κινήματα της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80 και με τα συνθήματά τους κι έθεσε ως προβληματισμό το τι τελικά πέτυχαν με αυτή την 20ετή δράση.
Την ημερίδα έκλεισε με μία σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Σε αυτήν ανέφερε: «Η ζωή είναι κοινωνικό δικαίωμα. Το έμβρυο έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα δεν είναι κτήμα του καθενός, αλλά οριοθετούν τον τρόπο που ο καθένας πρέπει να ζει. Μπροστά στην άμβλωση η Εκκλησία βάζει το ζήτημα ζωή ή θάνατος. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρέπει να δρουν ως φορείς ζωής και ως υπομόχλια της κίνησης αυτής της διαδικασίας».

Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"