Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Περίπτερο ενημέρωσης για το AIDS χθες στην Καλαμάτα...


Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας έστησε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας περίπτερο ενημέρωσης, στο οποίο έμπειρο επιστημονικό προσωπικό έδινε πληροφορίες στους περαστικούς σχετικά για το AIDS, παρέχοντας πλούσιο οπτικοαουστικό κι έντυπο υλικό.


Σχετικά για την ημέρα αυτή, αλλά και για το ενημερωτικό περίπτερο μίλησαν η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Κοινωνικού Φορέα Καλαμάτας, κα Μαρία Οικονομάκου και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Δημοσθένης Σωτηρόπουλος


Χαρακτηριστικά η κα Οικονομάκου ανέφερε: «Από τότε που έχει εκδηλωθεί ο ιός του AIDS στον κόσμο έχει πάρε μορφή πανδημίας. Είναι ένας ιός, όπως ξέρετε, που δεν κάνει διακρίσεις, ούτε ανάμεσα στα δύο φύλα, ούτε στα μικρά παιδιά. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, νοσούν περίπου 33.000.000 άτομα, από τα οποία τα 2.500.000 είναι παιδιά. Γι’ αυτό έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, απλά και μόνο για να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλα τα κράτη, για να μπορέσουμε να βρούμε μία θεραπεία γι’ αυτή την πληγή. Φέτος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας στήσαμε αυτό το περίπτερο, γιατί πιστεύουμε στην πρόληψη, ώστε με διάφορα ενημερωτικά έντυπα, που μοιράζουν οι γυναίκες του Νοσοκομείου, να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος, γιατί η ενημέρωση είναι το παν».
Για την εκδήλωση αυτή σχετικά με το Aids ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε: «Η 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Θέλω να ευχαριστήσω την κα Μαρία Οικονομάκου, που πραγματικά μας ευαισθητοποίησε για ένα θέμα, που θα έπρεπε να το έχουμε κάθε μέρα στο μυαλό μας. Δυστυχώς, εμείς στην Ελλάδα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Όταν πρωτοήλθε στη χώρα μας (σ.σ. το AIDS) ήμασταν φοβισμένοι και το αντιμετωπίσαμε και προφυλαχθήκαμε. Μετά το ξεχάσαμε και μάλιστα τόσο γρήγορα, ώστε να μην παίρνουμε καμία προφύλαξη. Μία φορά τον χρόνο ας το θυμόμαστε. Το προφυλακτικό είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να ενημερώνουμε συνέχεια τα παιδιά μας. Γι’ αυτό σαν Νοσοκομείο και σαν Δήμος σας ενημερώνουμε: Προφυλαχθείτε!».


Σημαντική αύξηση των φορέων AIDS το 2008
Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων με τον ιό (HIV) του AIDS καταγράφουν οι επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Παρ’ ότι για το 2008 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, φαίνεται ότι, ο αριθμός των νέων περιστατικών υπερβαίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τοn συνολικό αριθμό αυτών που είχαν καταγραφεί για το 2007. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ανησυχητικές, καθώς εκτιμάται ότι, οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2008 θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2006, όταν είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.Η επιδημία του AIDS στη χώρα μας ακολουθεί μια πορεία που μοιάζει με καρδιογράφημα, καθώς τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ήταν αυξητική σε άνδρες και γυναίκες, το 2000 - 2002 ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε, ενώ τη διετία 2003 - 2004 αυξήθηκε ελάχιστα. Το 2005 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το 2007 δηλώθηκαν λιγότερα κρούσματα από το 2005.


Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία
Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα. Για το 2008 το 51,3% των ανδρών που μολύνθηκαν δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, ενώ το 33,6% δεν μπορεί να καθορίσει με ποιον τρόπο μολύνθηκε.Όσον αφορά στις γυναίκες, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 48,3% δεν μπορεί να καθορίσει πώς μολύνθηκε. Οι ηλικίες κατά τις οποίες δηλώνονται τα περισσότερα νέα περιστατικά είναι άνδρες 30 - 35 ετών σε ποσοστό 19,9% και γυναίκες 25 - 29 ετών σε ποσοστό 22,5%. Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες τονίζουν ότι, στην ηλικία 25 - 35 ετών καταγράφονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις για το 2008.Ο συνολικός αριθμός οροθετικών ατόμων, που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας, ανέρχεται σε 9.229 άτομα, από τα οποία 7.409 ήταν άνδρες και 1.772 γυναίκες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, το θέμα του AIDS δεν πρέπει να ξεχαστεί, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η ασθένεια «δηλώνει παρούσα» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών με AIDS, χάρη στα νεότερα αντιϊκά φάρμακα. Αυτό, όμως, λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για όσους πιστεύουν λανθασμένα ότι, η νόσος νικήθηκε. Το AIDS αφορά όλους, επισημαίνουν, γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας τις προφυλάξεις ανεξάρτητα από τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.


Αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα λόγω trafficking
Αναφερόμενος στον ιό του AIDS ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημείωσε πως τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, για να συμπληρώσει πως ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση και σε αυτό συμβάλλει το trafficking της πορνείας. Χαρακτήρισε τον ιό ως έναν εφιάλτη, που δεν πέρασε, αλλά συνεχίζει ν' αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αν επικρατήσει εφησυχασμός.
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι, το AIDS αποτελεί την αιτία πρόκλησης ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα στην κοινωνία. «Η Πολιτεία δίνει τον αγώνα του AIDS», επισήμανε και τόνισε: «Μέσα από δράσεις, που αναλαμβάνουμε, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό να κάνει το τεστ χωρίς φόβο. Θέλουμε να θωρακίσουμε και να επεκτείνουμε το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας πάνω σε αυτόν τον τομέα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του AIDS, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν αγωγής στους ανασφάλιστους οροθετικούς, την ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, τη μέριμνα για τους ανήλικους οροθετικούς, αλλά και την υιοθέτηση ειδικών δράσεων για τους ομοφυλόφιλους, κυρίως στους χώρους της διασκέδασής τους. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ τις πρόληψης επισημαίνοντας πως έχει σημαντικές κι ευεργετικές επιπτώσεις στον σύγχρονο άνθρωπο.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"