Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"















Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κυπαρισσία με διοργανωτή τον Σύλλογο Πολυτέκνων Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κυπαρισσίας, με θέμα: «Το παιδί στη σύγχρονη εποχή μέσα από την τεχνολογία».
Ο ρόλος της τηλεόρασης το Internet το ηλεκτρονικό παιχνίδι το κινητό τηλέφωνο και η ακτινοβολία. Επιρροές – επιδράσεις – επιπτώσεις. Ο ρόλος του γονέα και του εκπαιδευτικού. Ερωτηματικά και απαντήσεις.

Στην εκδήλωση τονίστηκαν οι επιδράσεις και οι επιπτώσεις των σύγχρονων τεχνολογιών (Τηλεόραση – υπολογιστής - Internet - κινητά τηλέφωνα) στο παιδί καθώς και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι γονείς, τί αυτοί πρέπει να κάνουν για να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που «κρύβουν» οι σύγχρονες τεχνολογίες.

ΟΜΙΛΙΕΣ
Η Μαρία Χριστοπούλου, υποψ. Διδάκτωρ του Εθν. Μετσόβ. Πολυτεχνείου σε θέματα ακτινοβολιών μίλησε για τα «Ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων και υγεία. Παιδί και κινητό τηλέφωνο» τονίζοντας τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά, κυρίως, μικρής ηλικίας και σημειώνοντας πως πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές προφύλαξης και να χρησιμοποιούνται ακουστικά για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το αυτί και το κεφάλι το κινητό…
Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κορμάς, υποψ. διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, μίλησε με θέμα «Εθισμός και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» τονίζοντας ότι «άλλο είναι η χρήση του διαδικτύου και άλλο η κατάχρηση!».
Παρουσίασε μάλιστα τα αποτελέσματα έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων "Π. και Α. Κυριακού", για τη χρήση του Διαδικτύου από εφήβους ηλικίας 15 ετών, είναι αποκαλυπτικά: το 8% κάνει χρήση του Διαδικτύου πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα και περίπου τρεις στους δέκα εφήβους σερφάρουν σε καθημερινή βάση. Ο συχνότερος λόγος χρήσης του Διαδικτύου είναι τα online παιχνίδια.
"Η χρήση Διαδικτύου είναι δημοφιλής στους Έλληνες εφήβους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν υπάρχει υπερβολή", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έρευνα.
Επιπλέον, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
--- 53,4% των εφήβων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για χρονικό διάστημα περισσότερο από ένα έτος.
--- 26% ανέφερε καθημερινή χρήση.
--- 8% κάνει χρήση πάνω από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
--- Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια.
--- 1% από τους εφήβους του δείγματος είχε εθιστεί στη χρήση Διαδικτύου.
--- 18,2% παρουσίασε περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση Διαδικτύου (κατάσταση πριν από το εθισμό).
--- 4,2% του δείγματος είχε δεχτεί απειλές μέσω Διαδικτύου (cyber bulling victims).
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Mediappro.
Σύμφωνα με αυτά, το 64% των εφήβων χρησιμοποιεί το Ίντερνετ του σχολείου για να κατεβάζει μουσική και βίντεο, το 69,9% για να παίζει online παιχνίδια, το 38% για συνομιλίες (chatting), το 9,6% για αγορές (shopping) και μόνο το 16% για σχολικές εργασίες.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, είπε ότι μερικές από αυτές είναι, η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, η καταθλιψη, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κτλ…
Όπως είπε ο κ. Κορμάς, στη Μ.Ε.Υ. έχουν απευθυνθεί εκατοντάδες παιδιά και γονείς και ήδη παρακολουθούνται 42 παιδιά που είχαν εθιστεί στο Διαδίκτυο!!!
«Η Εκκλησία έχει αντιληφθεί το πρόβλημα», σημείωσε, «αλλά δυστυχώς η Πολιτεία, δεν ακολουθεί…».
Ακόμη έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους γονείς.
Η Παππά Βασιλική, Ψυχολόγος - Πρόεδρος και Επιστημονική Υπεύθυνη Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων μίλησε για «Τα παιδιά και ο κόσμος των Μ.Μ.Ε.».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Κώστα Κωνσταντόπουλου ενώ διαβάστηκαν μηνύματα που έστειλαν η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά…

*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"