Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Αντίδραση Ξύγκα στη μετακίνηση γιατρού από το Κ.Υ. Φιλιατρών...



Έντονη είναι η αντίδραση του δημάρχου Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα και του Δημοτικού Συμβουλίου «στην προσπάθεια κάποιων διορισμένων για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας».


Σε ανακοίνωση- με αιχμηρό ύφος- που υπογράφει ο κ. Ξύγκας, αναφέρει:

«Αντί να καλυφθούν τα οργανικά κενά νοσηλευτών και γιατρών, αποσπούν έναν από τους δύο παθολόγους, με παράνομες αποσπάσεις, στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Η απόσπαση μάλλον γίνεται για να εξυπηρετηθούν εσωτερικές ισορροπίες του νοσοκομείου. Μια πόλη με 10.000 κατοίκους, που τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια γίνονται μέχρι και 20.000, μένει με έναν παθολόγο».


Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ξύγκας χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «ντροπή» και προσθέτει: «Ως δήμαρχος της πόλης, αντιμετωπίζω κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών σε καθημερινή βάση. Καμία κομματική ιδιότητα δε θα με κάνει να ξεφύγω από τα δίκαια αιτήματα της πόλης. Εκεί που περιμέναμε γιατρούς, μας παίρνουν την παθολόγο, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και μας στέλνουν ιατρό γενικής ιατρικής».


Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Φωτ. Δρούμπαλης, μιλώντας στο «Θ», ανέφερε πως η παθολογική κλινική έχει μείνει μόνο με ένα γιατρό και είναι αδύνατη η καθημερινή του εφημερία. Πρόσθεσε δε, πως δεν είχε άλλη λύση από τη μετακίνηση της γιατρού από το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, για τρεις μήνες, και μέχρι τότε θα έχει προκηρυχθεί η κάλυψη μιας θέσης Επιμελητή Β΄ στο νοσοκομείο. Τέλος, επισήμανε ότι ο ιατρός γενικής ιατρικής έχει όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχει κι ένας παθολόγος.


Προειδοποιήσεις...


Ο δήμαρχος Φιλιατρών αναφέρει επίσης: «Χωρίς μικροβιολόγο, χωρίς παιδίατρο σ’ ένα κτήριο που έχει να συντηρηθεί για δεκαετίες, με σπασμένες πόρτες και σπασμένα πλακάκια στα μπάνια, οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να εξυπηρετηθούν τον 21ο αιώνα σε θέματα υγείας». Προσκαλεί δε οποιοδήποτε υπεύθυνο, από τον αρμόδιο υπουργό μέχρι και τους βουλευτές του νομού, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση. «Αν έχω άδικο, παραιτούμαι την επόμενη ημέρα» τονίζει και προσθέτει πως υπηρετεί τον τόπο έξι χρόνια τώρα και διαπιστώνει ότι «αντί να προοδεύουμε σε θέματα κρατικής μέριμνας για την υγεία, πάμε πίσω. Κι αυτό γιατί κάποιοι υπεύθυνοι με παχυλούς μισθούς ρυθμίζουν την τύχη μας και την τύχη των παιδιών μας, χωρίς να υπολογίσουν ότι για να βρεθούν αυτοί σε αυτές τις καρέκλες, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται χρόνια τώρα, χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία».

Καταλήγοντας σημειώνει πως όλα αυτά αποτελούν προειδοποίηση και θα επανέλθει, καθώς «προς το παρόν χτυπάω το καμπανάκι».


Φωτ. Δρούμπαλης


Από την άλλη, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Φωτ. Δρούμπαλη, η συγκεκριμένη μετακίνηση έγινε καθώς υπήρχε απόλυτη ανάγκη, λόγω χρόνιας έλλειψης παθολόγων ιατρών. Επίσης, μέχρι τώρα, το μοναδικό παθολόγο, εκτός του βαρύτατα νοσούντος διευθυντή, που δεν μπορεί να εφημερεύσει ούτε και να είναι συνεπής στα καθήκοντά του, συνεπικουρούσε γιατρός που είχε προσληφθεί με σύμβαση. Η σύμβαση αυτή λήγει στις 23 Οκτωβρίου και η γιατρός δεν επιθυμεί περαιτέρω ανανέωσή της, καθώς θα ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με μόνο έναν παθολόγο, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί τις 28 κλίνες της παθολογικής κλινικής. Έτσι, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη μετακίνηση της παθολόγου από το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών για 3 μήνες, προκειμένου να συνεπικουρήσει το μοναδικό παθολόγο στο έργο του. Ο κ. Δρούμπαλης σημείωσε πως ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα των μετακινήσεων (καθώς το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών υπάγεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας), ενώ πρόσθεσε πως ουδείς από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση είχε αρνητική στάση στο αίτημα μετακίνησης της γιατρού.Όπως είπε στη συνέχεια, «κατανοώ τον κ. Ξύγκα, αλλά μάλλον δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να λειτουργήσει και το νοσοκομείο». Τέλος, συμφώνησε με την κακή κατάσταση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών. Όπως είπε, όμως, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Δήμο, που εστάλη προς έγκριση στην 6η ΔΥΠΕ, με ταυτόχρονο αίτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών. Όμως, αυτή εκφράζει την άποψη ότι η μελέτη πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας…

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ