Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Μια βραδιά στο κρατητήριο…


ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ


Αντιμέτωποι με τα… γρανάζια της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας του Ελληνικού κράτους ήρθαν προχθές τέσσερις Τσιγγάνοι, οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου τους, Παναγιώτη Νταή, κρατήθηκαν παράνομα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας για μια ημέρα. Αυτό συνέβη γιατί, πλέον, τα πρόστιμα από τις καταδικαστικές αποφάσεις δεν τα εισπράττει η Υπηρεσία στα Δικαστήρια, αλλά η Δ.O.Y. της κάθε περιοχής, η οποία… κλείνει τα απογεύματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, αν κάποιος χρειαστεί να πληρώσει μετά το μεσημέρι, να περάσει την υπόλοιπη ημέρα και νύχτα σε κάποιο κρατητήριο!
Ας εξετάσουμε όμως λεπτομερώς όλο το χρονικό της σύλληψης, την ποινή που τους επιβλήθηκε, την κράτησή τους, την αναφορά που κατετέθη στον εισαγγελέα και τις αποκλειστικές δηλώσεις του δικηγόρου των συλληφθέντων στην «ΕΠΙ»…
Το ιστορικό της σύλληψης
Προχθές, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, δικάστηκαν με την αυτόφωρο διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας 5 Τσιγγάνοι για κλοπή ρεύματος, καθώς και για παράβαση πολεοδομικών διατάξεων. Το Δικαστήριο αθώωσε τον έναν από όλες τις κατηγορίες, ενώ τους άλλους τέσσερις τους απάλλαξε από τη μία κατηγορία και τους δίκασε μόνο για την κλοπή ρεύματος. Να σημειωθεί ότι, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ανάγκης και των μη ταπεινών αιτίων, λόγω της κατάστασής τους, αφού ομολόγησαν και οι ίδιοι ότι έκλεβαν το ρεύμα για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Άλλωστε και οι καταθέσεις των αστυνομικών ανέφεραν ότι, μέσα στις σκηνές των Τσιγγάνων υπήρχε μόνο μια λάμπα και μια σόμπα.
Κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί
Αφού λοιπόν το Δικαστήριο τους επέβαλε μια ιδιαίτερα χαμηλή ποινή, αυτή των 15 ημερών φυλάκισης, στη συνέχεια οι τέσσερις Τσιγγάνοι ζήτησαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ έκαστος, συν τις όποιες προσαυξήσεις. Στο Δικαστήριο, όμως, οι δικαστικοί αρνήθηκαν να λάβουν το ποσό και οι Τσιγγάνοι απευθυνόμενοι στη Δ.Ο.Υ. είδαν ότι, αυτή είχε κλείσει, διότι η ώρα ήταν 5.00 μ.μ. Έτσι οι Τσιγγάνοι, όπως μας ανέφερε και ο δικηγόρος τους, Παναγιώτης Νταής, κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας!
Μηνυτήρια αναφορά από τον Π. Νταή
Ο δικηγόρος των Τσιγγάνων, Παναγιώτης Νταής, κατέθεσε για λογαριασμό τους αναφορά στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ. Μαργέλη, καθώς και στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό σε όποιον αναλογούν.
Για «αλητεία» μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος
Ο Παναγιώτης Νταής, δικηγόρος των 4 Τσιγγάνων, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΕΠΙ» αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε αυτή την περίπτωση: «Μολονότι οι πελάτες μου είχαν τα χρήματα να πληρώσουν, αυτοί κρατήθηκαν, αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου στον νόμο και το Σύνταγμα των Ελλήνων. Στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Πάντως οι Τσιγγάνοι χθες (σ.σ. προχθές) είχαν δίκιο. Κρατήθηκαν παράνομα κι αν αυτό είχε συμβεί Παρασκευή απόγευμα, θα κρατιόντουσαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας! Αύριο μπορεί να είναι κρατούμενος ο φίλος μας, ο γείτονας ή ο συγγενής μας. Τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους πάντα τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι άλλη μία και σίγουρα άδικο δεν έχουν οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά το κράτος, που δεν λαμβάνει μέτρα και αφήνει τους πολίτες να οδηγούνται με χειροπέδες από τα Δικαστήρια στη Δ.Ο.Υ. ή τα κρατητήρια, μέχρι την επομένη το πρωί που επαναλειτουργεί η Δ.Ο.Υ. Η συμπεριφορά αυτή του κράτους απέναντί μας δεν είναι απλά παράνομη. Είναι αλητεία και… προσβάλλω τους αλήτες με αυτό που σου λέω».



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ