Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

"Iσοπαλία" στο πρώτο Debate Obama - McCain!...



Στην πρώτη τηλεμαχία τους, που διεξήχθη την Παρασκευή [πρώτες πρωινές ώρες ώρα Ελλάδας] στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, στην διάρκεια της οποίας τέθηκαν κυρίως ζητήματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Τζων ΜακΚέην και Μπαράκ Ομπάμα, συγκρούστηκαν για ζητήματα επικαιρότητας και στρατηγικής, αν και εμφανίστηκαν να συμφωνούν πλήρως για ορισμένα εξ αυτών.
Όσον αφορά το Ιράκ, ο ΜακΚέην υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "κερδίζουν τον πόλεμο", εξαίροντας την επιτυχία της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη με απόφαση του προέδρου Μπους και σημειώνοντας ότι είχε προτείνει αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων από το 2003. Από την πλευρά του, ο Ομπάμα επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι ήταν εξ αρχής ενάντιος στον πόλεμο αυτό, κι ότι οι ΗΠΑ έχασαν εμπλεκόμενες στον πόλεμο του Ιράκ την "ουσία", την εξουδετέρωση των ταλιμπάν και της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. "Τζων, σου αρέσει να υποκρίνεσαι ότι ο πόλεμος άρχισε το 2007", είπε απευθυνόμενος στον αντίπαλό του. Και οι δύο υποψήφιοι άσκησαν κριτική στον Μπους για "κακή διαχείριση" του πολέμου μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Για το ζήτημα του Πακιστάν, ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δεν θα απειλούσε δημόσια με στρατιωτικά πλήγματα" τη χώρα, ούτε θα "διέκοπτε την οικονομική βοήθεια" προς το Ισλαμαμπάντ εξ αιτίας των διασυνοριακών επιθέσεων και της "συνεργασίας" του με ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο Ομπάμα αντέτεινε ότι θα διέτασσε επίθεση εναντίον εξτρεμιστών εντός του Πακιστάν με ή χωρίς την άδεια της κυβέρνησής του, εάν το Ισλαμαμπάντ αποδειχθεί "απρόθυμο" να τους εξουδετερώσει.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει --κάτι που το Ιράν απορρίπτει-- ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δε θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο ολοκαύτωμα", κάνοντας λόγο περί "υπαρξιακής απειλής" για το Ισραήλ. Ο Ομπάμα αντίθετα τάχθηκε υπέρ μιας "σταθερής, και άμεσης, διπλωματίας" έναντι της Τεχεράνης. Ο ΜακΚέην κατηγόρησε τον Ομπάμα για "αφέλεια" στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να "νομιμοποιήσει" τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος, όπως είπε επανειλημμένως, "θέλει να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη".
Ο ΜακΚέην αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ως μια χώρα η οποία κυβερνάται από "ανθρώπους της KGB". Είπε, σε μια ειρωνική αναφορά στην δήλωση του απερχόμενου προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους ότι είχε κοιτάξει τα μάτια του κι είχε δει την ψυχή του, ότι "κοίταξα τα μάτια του κ. Πούτιν κι είδα τρία γράμματα--ένα K, ένα G κι ένα B". Κατηγόρησε εκ νέου για "αφέλεια" τον αντίπαλό του αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας. Ο Ομπάμα υιοθέτησε επίσης σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία "απειλή για την ειρήνη" και δηλώνοντας ότι "όσα έκανε στη Γεωργία είναι απαράδεκτα".
Τόσο ο ΜακΚέην όσο και ο Ομπάμα τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η Μόσχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι κατά τη γνώμη του οι δύο χώρες πρέπει να εισέλθουν σε ένα επείγον χρονοδιάγραμμα εισδοχής τους στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.
Όσον αφορά το σχέδιο του προέδρου Μπους για την διάσωση τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ο ΜακΚέην και ο Ομπάμα εμφανίστηκαν σύμφωνοι, δηλώνοντας ότι το στηρίζουν. "Είμαι αισιόδοξος για την δυνατότητά μας να συνεννοηθούμε καταρτίζοντας ένα σχέδιο. Νομίζω ότι ο Γερουσιαστής ΜακΚέην έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα, αλλά δεν την χρειαζόμαστε μόνο σε καιρούς κρίσης". Ο ΜακΚέην είπε ότι "πρέπει να επιδιορθώσουμε το σύστημα", διότι "υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα" σε αυτό, κάνοντας λόγο περί "απληστίας που επιβραβεύεται" στην Γουώλ Στρητ.
Πάντως οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν αρκετές φορές και όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, με τον ΜακΚέην να κατηγορεί τον Ομπάμα ότι είναι ένας "ακραίος φιλελεύθερος" που "δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο" και τάσσεται υπέρ των "υπέρογκων δημοσίων δαπανών" και τον Ομπάμα να κατηγορεί τον ΜακΚέην ότι "υποστήριζε επί χρόνια τις αποτυχημένες πολιτικές" της κυβέρνησης Μπους.
Διαφώνησαν επίσης ριζικά στο ζήτημα της φορολογίας, με τον Ομπάμα να προτείνει μείωση των φόρων για το 95% των "εργαζόμενων οικογενειών" και τον ΜακΚέην να τάσσεται γενικά υπέρ της "χαμηλής φορολογίας".


Tι γράφει ο αμερικανικός Τύπος


Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο ήταν μια καλή μονομαχία, αλλά κανείς από τους δύο δεν επικράτησε, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο.
Η αναμέτρηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας) "προσέφερε μια ανακούφιση έπειτα από τη δριμύτητα της προεκλογικής εκστρατείας", σύμφωνα με τους New York Times που παρατήρησαν ότι οι δύο υποψήφιοι διατήρησαν έναν συγκρατημένο τόνο, παρά τις κάποιες λογομαχίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε στο θέμα της οικονομίας, ζητώντας τη αναμόρφωση του ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος και επιμένοντας στην ανάγκη παροχής βοήθειας προς όλους του Αμερικανούς και όχι μόνον προς τους τραπεζίτες.
Οι New York Times αρνήθηκαν ωστόσο να ανακηρύξουν νικητή έπειτα από την αναμέτρηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα.
Τριάντα εννέα ημέρες πριν από την ψηφοφορία της 4ης Νοεμβρίου η Wall Street Journal θεωρεί ότι η αναμέτρηση εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις.
"Κανένας από τους υποψήφιους δεν απομακρύνθηκε από τις σημειώσεις του, κανείς δεν έκανε γκάφα και οι δύο άνδρες επικράτησαν στα θέματα όπου έχουν μεγαλύτερη άνεση: ο Τζον Μακέιν στην εξωτερική πολιτική, ο Μπάρακ Ομπάμα στα θέματα εσωτερικής πολιτικής", σημειώνει η εφημερίδα.
Για την Washington Post η αναμέτρηση παραδόξως επέτρεψε την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης των δύο υποψηφίων. "Με ελάχιστες αποκλίσεις , οι δύο υποψήφιοι έχουν στο βάθος τις ίδιες αντιλήψεις ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας , της επιθετικότητας της Ρωσίας απέναντι στους γείτονές της, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή", γράφει η εφημερίδα.
Για την Washington Post η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων συζητήθηκε ελάχιστα: η υποστήριξη του Μακέιν στις νέες συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου, στις οποίες αντιτίθεται ο Ομπάμα.
Mόνο η Chicago Tribune διακινδυνεύει να ανακηρύξει νικητή, τον Τζον Μακέιν. Σύμφωνα με τη εφημερίδα, "το επίκεντρο της αναμέτρησης αφορούσε θέματα που ο Μακέιν γνωρίζει καλύτερα: τα εξωτερικά θέματα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Και αυτό φάνηκε".