Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Στην Καλαμάτα, Ομπρέλες - Στέγαστρα στην πλατεία 1 - 0...



Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που συνεδρίασε την Πέμπτη το βράδυ, ψηφίστηκε ο τρόπος που θα σκιάζει τους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων μετά την ανάπλαση της πλατείας κι αυτός είναι - όπως είχε από την αρχή δηλωθεί - οι ομπρέλες.


Συμφώνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Π. Νίκα, ήταν αναγκαία η ψήφιση του θέματος αυτού, αφ’ ενός μεν γιατί υπάρχουν πιέσεις από την Πολεοδομία που πιέζει τη Δημοτική Αρχή, αφ’ ετέρου δε γιατί πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, δεν είναι δυνατόν να μπουν οι μπουλντόζες για την ανάπλαση και τα στέγαστρα να βρίσκονται ακόμη επάνω στην πλατεία. Συγκεκριμένα, έθεσε τη ρητορική ερώτηση, αν θα πρέπει να πάνε σύμφωνα με τη νομιμότητα ή θα ακολουθήσουν παράνομες μεθόδους. Επίσης, τόνισε ότι, θα ζητηθεί αναβολή από την Πολεοδομία, ώστε να μπορέσει η Δημοτική Αρχή να προστατεύσει τους επαγγελματίες και να τους απελευθερώσει χρονικά. Το έργο αυτό έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλος, ότι, θα το επιχορηγήσει με το χρηματικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση», κ. Ντ. Τσερώνης, λέγοντας ότι, μια βασική αρχή της Οικονομίας λέει ότι, την αγορά που δουλεύει δεν την πειράζουμε, άρα, αφού η αγορά της Καλαμάτας δουλεύει, δεν πρέπει να επέμβουμε. Συγκεκριμένα είπε ότι, η Καλαμάτα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που επιτρέπουν τους περίκλειστους χώρους, αφού διαθέτει άπλετο χώρο. Επίσης, τόνισε πως ο κόσμος έχει αποδείξει ότι, προτιμά να κάθεται στον έξω χώρο, λέγοντας ότι, πρώτα γεμίζει το έξω μαγαζί και μετά το μέσα. Η γνώμη που εξέφρασε ήταν ότι, η πλατεία είναι μια χαρά έτσι και να παραμείνει ως έχει. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Πόλη Ζωής», κ. Δ. Αλευράς, ο οποίος συμφώνησε ότι, η ανάπλαση θα πρέπει να διέπεται από νομιμότητα. Διαφώνησε όμως με το γεγονός ότι, μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας συνιστά ένα νομολογιακό δείγμα και όχι νόμο. Επιπλέον ανέφερε ότι, ναι μεν είναι ένα θέμα, που πρέπει να καθοριστεί, δεν είναι όμως του παρόντος και ότι, μέχρι την αποπεράτωση της ανάπλασης της πλατείας να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Τέλος, αναρωτήθηκε, πώς η Πολεοδομία πιέζει τον Δήμο να προβεί σε αυτή την ενέργεια, τη στιγμή που η ίδια δεν ενεργεί σε άλλες υποθέσεις πιο σοβαρές; Στη συζήτηση επενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γ. Ράλλης, ο οποίος δήλωσε ότι, η Πολεοδομία έστειλε το έγγραφο αυτό - που ζητά να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση - ύστερα από έγγραφο που είχε ήδη καταθέσει ο Δήμος δύο μέρες πριν κι ενημέρωνε για την ανάπλαση και για το τι μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν.

Το γενικότερο κλίμα που επικράτησε ήταν, η Πλειοψηφία να ταχθεί υπέρ και οι Μειοψηφίες κατά. Τέλος, διευκρινίστηκε ότι, αναμένεται να ετοιμαστεί η μελέτη, που θα καθορίζει ακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σκίασης με ομπρέλες κι επίσης καθορίστηκε ότι, το μέγεθος σκίασης θα είναι το διπλάσιο του μήκους του καταστήματος.


με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ