Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν έχουν δοθεί χρήματα για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπων)...



Μπορεί να απομένουν τρεις μήνες περίπου μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά καμία από τις χωματερές απορριμμάτων – με εξαίρεση αυτή στα Ακοβίτικα, που μπήκε εμβόλιμα στο σχεδιασμό – δεν έχει αποκατασταθεί. Αυτά τα στοιχεία, που αποδεικνύουν την καθυστέρηση από πλευράς Πολιτείας ή την πιθανή έλλειψη πόρων για το όλο εγχείρημα, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, με αφορμή το θέμα που αφορούσε στην ψήφιση των πιστώσεων για τις μελέτες ΧΑΔΑ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης προέκυψαν, πάντως, τα ενδιαφέροντα, καθώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δήμαρχος Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, σημειώνοντας πως αυτό προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό. «Είναι αδιανόητο να μη λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, που δεν έχει αλλάξει, προβλέπεται να λειτουργεί έως το 2020 και να παίρνει τα σκουπίδια όλων των Δήμων της Μεσσηνίας. Αν αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός, θα αρχίσω να ανησυχώ». Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι δεν ανησυχεί για την περίπτωση επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας: «Δεν ανησυχώ για τα πρόστιμα. Δε θα πληρώσω μία για αυτά και θα ζητήσω από το Δήμο Καλαμάτας να τα πληρώσει, μιας και δε λειτουργεί η ΜΟΛΑΚ».

Κατά τ’ άλλα, γνωστοποίησε πως για τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Τρίπολη υπό την προεδρία του υφυπουργού Εσωτερικών Αθαν. Νάκου, με την παρουσία του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλου και τη συμμετοχή των προέδρων των πέντε Συνδέσμων Απορριμμάτων της Περιφέρειας.


Σύμβουλος ΣΔΙΤ


Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής που διεξήγαγε το διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου για την υλοποίηση της προσυμβατικής διαδικασίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος δύο ενδιαφερόμενοι: οι OLYFOR ΑΕ και ENVIROPLAN –ASE SYNERGY, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές με μεταξύ τους διαφορά 1 λεπτό του ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής, καταλληλότερος για τη θέση του συμβούλου κρίθηκε η OLYFOR ΑΕ, αντί 130.050,01 ευρώ.


Μελέτες για ΧΑΔΑ


Αποφασίστηκε, επίσης, να δοθούν 48.858 ευρώ στο μελετητή για τις μελέτες των ΧΑΔΑ.


Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι έχει εξουσιοδοτηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποκαταστήσει τους ανενεργούς ΧΑΔΑ του Δήμου Αυλώνος (θέση «Λυκοσύρτης» Καλού Νερού), Καλαμάτας (θέση «Μπουρνιάς») και του Δήμου Πύλου (θέση «Μύλοι» Ίκλαινας, «Ταβέρνα» Κυνηγού, «Βίγλα» Μεσοχωρίου, «Κατσαμπάνη» Μεσοχωρίου, «Στενά» Πηδάσου, «Γεφύρι Φερτού» Χωματάδας). Όμως, εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν μόνο στο Δήμο Καλαμάτας.


Μελέτη αποκατάστασης έχει γίνει και για τους εξής ΧΑΔΑ, η επικινδυνότητα των οποίων ξεπερνά το 35%: Δήμος Αετού (θέση «Ντάριζα» ή «Κριθάρια»), Δήμος Αριστομένους (θέση «Ντούσια» Διοδίων, «Ψιλές Πέτρες» Πλατανόβρυσης, «Τσουκνίδα» Στέρνας, «Μηλόραχη» Στρεφίου), Καλαμάτας (Γιαννιτσάνικα), Κορώνης («Κομπίτσι» Βασιλιτσίου), Μεθώνης (θέση «Τάπια»), Μελιγαλά («Γήπεδο» Ζευγολατιού) και Πύλου («Μανούσα» Μεσοχωρίου). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο φάσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί χρήματα.