Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

"Εφυγε" ο Paul Newman...



Απεβίωσε το Σάββατο, σε ηλικία 83 ετών, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν. Ο Νιούμαν είχε ερμηνεύσει ρόλους σε δεκάδες ταινίες, είχε τιμηθεί με το βραβείο Όσκαρ για το ρόλο του στο "Χρώμα του Χρήματος" το 1986 και ήταν υποφήφιος άλλες εννέα φορές.Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζόαν Γούντγουορντ, σε έναν από τους μακροβιότερους γάμους του Χόλιγουντ. Παροιμιώδης παραμένει η ατάκα του όταν ρωτήθηκε για το μυστικό του γάμου του: "Όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι δεν βγαίνω έξω για χάμπουργκερ".Ο ηθοποιός, που έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων, πέθανε την Παρασκευή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος που εδρεύει στο Ουέστπορτ του Κονέκτικατ (βορειοανατολικά). Ο Πολ Νιούμαν, του οποίου τα γαλάζια μάτια γοήτευαν το κοινό, είχε ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους σε περίπου εξήντα ταινίες, ανάμεσα τους το "Butch Cassidy and the kid", "Ο απατεώνας" κα το "χρώμα του χρήματος".Γνώρισε τον θρίαμβο σε χρονικό διάστημα λίγων ετών με ταινίες πολύ διαφορετικές, όπως τη "Λυσσασμένη γάτα" όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και την επική δημιουργία η "Έξοδος".Ο Νιούμαν είχε εκλεγεί το 1990 από το περιoδικό "People" ως ένας από τους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου, ενώ το 1995 το βρετανικό περιοδικό "Empire" τον είχε επιλέξει ανάμεσα στους 100 πιο σέξι ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. "Ο φίλος μας ο Πολ Νιούμαν θα μας λείψει, είχαμε όμως την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό άνθρωπο", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωση του το ίδρυμα Νιούμαν."Η κωμωδία ήταν η τέχνη του, οι αγώνες αυτοκινήτων το πάθος του. Όλη του η αγάπη πήγαινε στην οικογένεια του και τους φίλους του. Έβαζε όλη του την καρδιά και όλη του την ψυχή στην υπηρεσία ενός καλύτερου κόσμου", τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νιούμαν Ρόμπερτ Φόρεστερ. Πολιτικοποιημένος ηθοποιός, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, συμμετείχε σε ορισμένες εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και σε διασκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Τη δεκαετία του 1980 είχε κυκλοφορήσει στην αγορά μια σειρά προϊόντων διατροφής, τα έσοδα από τα προϊόντα αυτά του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικές οργανώσεις.


Ενσάρκωση της "ευτυχισμένης μεταπολεμικής Αμερικής" ο Πολ Νιούμαν...


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέτισε με ανακοίνωσή του φόρο τιμής στον ηθοποιό Πολ Νιούμαν, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε σήμερα, χαιρετίζοντας τον "ηθοποιό και τον φιλάνθρωπο" που ήταν η ενσάρκωση της "ευτυχισμένης μεταπολεμικής Αμερικής", αλλά και "των αμφιβολιών της".
"Ο παγκόσμιος κινηματογράφος πενθεί το θάνατο του Πολ Νιούμαν, του θρύλου του Χόλιγουντ, του οποίου το περίφημο γαλανό βλέμμα θα φωτίζει πλέον τις σκοτεινές αίθουσες όπου το κινηματογραφικό του έργο θα συνεχίσει να προβάλλεται", γράφει ο Σαρκοζί.
"Η γοητεία του, η φυσική του χάρη του επέτρεψαν να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους και να ενσαρκώσει την εμπιστοσύνη και την άνεση της ευτυχισμένης και ευημερούσας μεταπολεμικής Αμερικής, αλλά επίσης και την ευθραυστότητα και τις αμφιβολίες της", σημειώνει ο Σαρκοζί.
Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο ο Νιούμαν "ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός και φιλάνθρωπος, ήταν ένας μεγάλος φίλος της Γαλλίας και οι φανατικοί θεατές αγώνων αυτοκινήτων θα θυμούνται τις διαδοχικές συμμετοχές τους στις 24 ώρες του Λε Μαν".