Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

"ΚΟΝΤΡΕΣ" ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ...



ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Π.&Δ...


Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης ενέκρινε την σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων ύψους 1 εκ 40 χιλ. ευρώ για την εξόφληση των υποχρεώσεων του αποσχισμένου κατασκευαστικού κλάδου της Δ.Ε.Α.Γ. ΑΚΜΗ Α.Ε. που μεταφέρθηκαν στο δήμο και ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς τόνισε πως πρόταση του είναι να αξιοποίηση ο δήμος την δυνατότητα να συνάψει δάνειο για το ποσό που οφείλει η ΑΚΜΗ και έχει μεταφερθεί στο δήμο , ένα ποσό 795 χιλ. ευρώ. Όπως και υπόλοιπα για τις οφειλές που υπάρχουν για έργα του δήμου όπως από το δρόμο Πύργος – Μουζάκι 96 χιλ. € , δρόμοι προσπέλασης 23 χιλ. € , ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων 144 χιλ. € και δρόμος Γαργαλιάνοι – Λεύκη 11χιλ. €. Με συνολικό ποσό 244 χιλ. €. Για να μπορέσει να εξοφλήσει ο δήμος τους ιδιώτες συμπλήρωσε ο δήμαρχος και για να προχωρήσει με άνεση στα έργα του , πρέπει να προχωρήσουμε σε δάνειο είπε καθώς από την δήμο δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος πληρωμής και ήδη έχουν δείξει υπομονή οι συμπολίτες μας.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταρχήν ο Γιάννης Καλκαβούρας τόνισε ότι δεν υπήρχε στο φάκελο το θέμα για τα υπόλοιπα των οφειλών ώστε να γίνει ενημέρωση , επίσης ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε ότι για το πρώτο σκέλος του δανείου ήδη από προηγούμενες συζητήσεις έχει ταχθεί κατά , επίσης τόνισε ότι για τα 244 χιλ. ο δήμος καταφεύγει στην πιο εύκολη λύση που είναι το δάνειο χωρίς να διεκδικεί από άλλου πόρους , αυτό είπε επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και το δάνειο είπε δεν το παίρνουμε τζάμπα αλλά έχει κάποιους τόκους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Καλκαβούρας συμπλήρωσε πως ο δήμος χρεώνει τις επόμενες γενιές χωρίς να ψάχνει πόρους. Ενώ και ο Θανάσης Καλκαβούρας σημείωσε ότι ο δήμος θα φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος και επίσης θα πρέπει να μπαίνει προτεραιότητα και ιεράρχηση στα ποια έργα θα πρέπει να γίνουν. Επίσης ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε ότι κάποια στιγμή η πιστοληπτική δυνατότητα του δήμου θα εξαντληθεί και τότε θα μείνουν μόνο οι δόσεις.
Έτσι σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του δανεισμού.
Από την πλευρά του ο Κώστας Γεωργιόπουλος σημείωσε ότι είναι ένα εργαλείο για το δήμο και διαφορετικά δεν θα μπορούσε να κάνει έργα που σήμερα χαίρεται ο πολίτης , η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου είναι πολύ μεγαλύτερη τόνισε και δεν υποθηκεύεται το μέλλον κανενός.
Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος σημείωσε ότι έχουν γίνει έργα που τα είχε ανάγκη η πόλη , καταφύγαμε είπε στο δανεισμό καθώς τα χρήματα στα ταμεία του δήμου δεν έφταναν , τους Γαργαλιανιώτες τους ενδιαφέρει να γίνουν έργα και δεν υποθηκεύεται κανενός το μέλλον, αυτό το προστατεύει και η συνείδηση μας αλλά και ο νόμος. Το δάνειο κατέληξε είναι ένα εργαλείο και όταν χρησιμοποιείται σωστά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ...


Κόντρες για το νερό και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιρού είχαμε στο δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων όταν συζητήθηκε σχετικό θέμα ενημέρωσης , μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.
Εισηγούμενος το θέμα από την πλευρά της μειοψηφίας ο Γιάννης Καλκαβούρας επισήμανε ότι το θέμα είναι μείζον και ότι η πόλη πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι με πολλά προβλήματα , διακοπές , βλάβες και περιοχές που έκαναν μέρες να δούνε νερό, τονίζοντας ότι η ποσότητα νερού που αντιστοιχεί στους πολίτες είναι πολύ μικρή και έτσι δεν επαρκούσε για αυτό και θα έπρεπε να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα. Ακόμη ανέφερε ότι και η ποιότητα του νερού δεν είναι αυτή που πρέπει και αυτό το δείχνουν οι διάφορες αναλύσεις.
Επίσης απεύθυνε μια σειρά από ερωτήματα προς το δήμαρχο όπως αν το νερό που μπαίνει στην δεξαμενή είναι ελεγμένο , από τι σωλήνες έρχεται, γιατί αφού στο δήμο υπάρχουν κάποιες γεωτρήσεις δεν μπήκαν σε λειτουργία , γιατί δεν αγοράστηκε μια διαθέσιμη από ιδιώτη γεώτρηση , όπως και γιατί δεν πάρθηκαν κάποια μέτρα για την υπερκατανάλωση, καταλήγοντας ότι παρότι που έγιναν κάποια έργα δεν εμπλουτίστηκε ούτε με ένα κυβικό νερό η δεξαμενή , ενώ αναρωτήθηκε και με ποιόν τρόπο γίνεται η διαχείριση από το σύνδεσμο.
Απαντώντας ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αποστολόπουλος που την κρίσιμη περίοδο με τα προβλήματα αντικαθιστούσε τον δήμαρχο τόνισε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και νε μέρη έχει να κάνει και με την ανάπτυξη του δήμου καθώς κάθε χρόνο προστίθενται 100 νέες παροχές , ενώ από την άλλη η παροχή νερού από το Αλικοντούζι έχει μειωθεί στο μισό , συν τι λογική είπε που υπάρχει στο σύνδεσμο σχετικά με την διαχείριση. Στην πόλη είπε βάζουμε 1000 κυβικά όταν οι ανάγκες είναι 2300 οπότε είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει διαχείριση μια ελλειμματικής κατάστασης , για αυτό υπήρχαν οι διακοπές και μέχρι να γίνουν οι ρυθμίσεις κάποιες γειτονιές έμειναν χωρίς νερό. Σημείωσε ακόμη για τις γεωτρήσεις που δεν συνδέθηκαν προέκυψαν θέματα ποιότητας ενώ για αυτή που δεν αγοράστηκε ήταν θέμα κόστους σύνδεσης. Υπογραμμίζοντας δε ότι υπήρχε ο σχεδιασμός για τρις νέες γεωτρήσεις αλλά οι περιβαλλοντικές μελέτες άργησαν να εγκριθούν από την Περιφέρεια.
Είναι θέμα διαχείρισης τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καλκαβούρας τονίζοντας ότι ο δήμος δεν γνωρίζει πόσο παίρνει από το σύνδεσμο για αυτό είπε πρέπει να μπουν μετρητές.
Απαντώντας ο δήμαρχος Σατύρος Καλοφωλιάς τόνισε ότι στον δήμο έχουν γίνει σημαντικά έργα στον τομέα της ύδρευσης με αντικαταστάσεις υδραγωγείων στα δημοτικά διαμερίσματα γίνονται συνδέσεις και θα γίνουν νέες γεωτρήσεις είπε και μέσα από αυτό το σχεδιασμό θα εξασφαλιστεί ο δήμος από νερό σε επάρκεια και ποιότητα για τα επόμενα 5 χρόνια. Επισήμανε ακόμη την σημαντική μείωση της παροχής νερού από το Αλικοντούζι αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή διαχείριση εκεί. Για την μη αξιοποίηση των τριών γεωτρήσεων είπε ότι αυτή στην Αγία Σωτήρα θα χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση του Λαγκούβαρδου, αυτή στην Λεύκη είχε πολύ υψηλό κόστος σύνδεσης και αυτή στην θέση άμμος έχει «απονομιμοποιηθεί» καθώς είναι κοντά στην χωματερή αν και έχει νερό πολύ καλής ποιότητας, ενώ δεν αγοράστηκε μια ιδιωτική καθώς το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Έδωσε την διαβεβαίωση ότι το νερό που φτάνει στους δημότες είναι κατάλληλο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ενώ ανάφερε ότι σχεδιάζεται να μπει ένα πλήρες ελεγχόμενο ηλεκτρονικό σύστημα για την διαχείριση του νερού στο σύνδεσμο το οποίο μάλιστα προτίθεται να πληρώσει ο δήμος.
Κλείνοντας πάντως το θέμα και ενώ γίνονταν οι τελευταίες τοποθετήσεις από αντιπολίτευση και συμπολίτευση λίγο πριν τις 1 μετά τα μεσάνυχτα , ανέβηκε απότομα η ένταση μεταξύ δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου Γιάννης Αδρακτά με ανταλλαγή απόψεων περί ανυπαρξίας…..

Κ.Μπ.


με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ