Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Βλέπει το Πα.Σο.Κ. ως μόνη διέξοδο, σε συνέντευξή του στο "Θ" ο Δημήτρης Κουσελάς...



Oι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δ. Κουσελάς, και η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η αλλαγή πολιτικής και πορείας, που μόνο το Πα.Σο.Κ. μπορεί να εγγυηθεί με την ψήφο του λαού.

Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ανακάμψει και να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων δεν είναι μια στιγμιαία φωτογραφία των διαθέσεων των πολιτών.

Πίσω από τα νούμερα βλέπει κοινωνικές διεργασίες και αμφισβήτηση μιας πολιτικής, που το μόνο που έχει πετύχει μέχρι σήμερα είναι να δημιουργεί κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Στη συνέντευξή του στο «Θ» ο κ. Κουσελάς απαντά και σε μια σειρά από ερωτήματα για τις θέσεις του Πα.Σο.Κ. για την οικονομία. Στις απαντήσεις του, υποστηρίζει ότι το σχέδιο του κόμματός του είναι ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, προοδευτικό και αποδεκτό από την ευρύτερη πλειοψηφία των πολιτών, που απαιτούν αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.


Πώς αξιολογείτε τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι το Πα.Σο.Κ. βρίσκεται μπροστά;


Σίγουρα δεν είναι «φωτογραφίες της στιγμής», με το περιεχόμενο που τους προσπαθεί να τους δώσει η κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι απόρροια μακρών κοινωνικών διεργασιών και καταστάλαξης των πολιτών σχετικά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που έχει γίνει πλέον εμφανής στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., πως όχι μόνο δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα για τα οποία δεσμεύθηκε ο κ. Καραμανλής, αλλά μας πήγε πίσω. Δημιούργησε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, γενικευμένη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Οι πολίτες άρχισαν πλέον να ακούν με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Πα.Σο.Κ., που με επιτυχία ανέλυσε και προέβαλε ο πρόεδρός μας. Βλέπουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, που μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη και να βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Χρέος μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την ελπίδα που αρχίζει να γεννιέται. Να συζητήσουμε με τους πολίτες τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να προετοιμαστούμε καλά.Το Πα.Σο.Κ. πρέπει να διατηρήσει σε όλα τα επίπεδα την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων που του δίνει η νέα ψυχολογία, το νέο κλίμα που θα υπάρχει πλέον στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του Κινήματος, σε κάθε γωνιά της χώρας.


Πώς θα αποκαταστήσετε τις αδικίες που υπάρχουν στη φορολόγηση των εισοδημάτων με τις διαφορετικές κλίμακες και τα ισχύοντα σήμερα αφορολόγητα, που είναι σε βάρος των μικρομεσαίων εισοδημάτων;


Το Πα.Σο.Κ. θα καθιερώσει ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις εξελίξεις στον τιμάριθμο. Αυτό σημαίνει απλά ότι: Όλα τα εισοδήματα, είτε από εργασία είτε από μερίσματα, ενοίκια, καθαρά κέρδη από πώληση μετοχών και τίτλων, θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακαΈνα όριο αφορολόγητου εισοδήματος θα ισχύει για όλους. Και πάνω από αυτό, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα. Επαναφέρουμε έτσι το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατήργησε η κυβέρνηση. Οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού. Η Ν.Δ. δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.


Τι θα κάνετε εσείς με το φόρο ακίνητης περιουσίας που επέβαλε η κυβέρνηση και σε λίγο θα αρχίσει να εισπράττεται;


Θα καταργήσουμε το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), το οποίο είναι ισοπεδωτικό και κοινωνικά άδικο. Η επιλογή της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρη: χάρισε στους μεγαλοϊδιοκτήτες εκατοντάδες εκατομμύρια, καταργώντας το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είχε θεσπίσει το Πα.Σο.Κ. και επιβάρυνε τους πολλούς, με μικρές ή μεσαίες ακίνητες περιουσίες. Το Πα.Σο.Κ. προχωρά στην προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή, θα υπάρχει ένα λογικό αφορολόγητο όριο και από εκεί και έπειτα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογείται με κλιμάκια, ανάλογα με την αξία της. Από αυτή τη ρύθμιση δεν εξαιρείται κανείς, ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται τουριστικά ή εμπορικά. Σήμερα η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας φορολογείται με το ΕΤΑΚ, σε ποσοστό 1 τοις χιλίοις. Προφανώς ακίνητα που δεν αξιοποιούνται εμπορικά, αλλά χρησιμοποιούνται π.χ. για λατρευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, δε θα φορολογηθούν. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Αν όλοι θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα μιας κοινωνίας δικαίου, ιδιαίτερα η Εκκλησία, δε θα θελήσει να απέχει από αυτήν την προσπάθεια.


Πώς θα αντιμετωπίσετε φορολογικά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων;


Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά 10 μονάδες, τις ωφέλησε κατά 4,5 δισ. ευρώ τα 4 τελευταία χρόνια. Πάνω από το 50% αυτής της ωφέλειας, το καρπώθηκαν 200 μεγάλες επιχειρήσεις. Το Πα.Σο.Κ. θα φορολογήσει με χαμηλό συντελεστή τα κέρδη που επανεπενδύονται και θα φορολογήσει στην κλίμακα εισοδήματος τα κέρδη που διανέμονται, δηλαδή τα μερίσματα. Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός, παρέχεται κίνητρο στις επιχειρήσεις να επενδύουν τα κέρδη τους και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και, αφ’ ετέρου, τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται με βάση τη φοροδοτική ικανότητα.


Είπατε ότι θα επαναφέρετε το αφορολόγητο στους ελευθέρους επαγγελματίες. Δεν παραδέχεστε ότι υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή σε αυτόν τον κλάδο;


Το υπουργείο Οικονομικών μάς παρουσίασε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δηλώνουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που αποτελούν πρόκληση για μισθωτούς και συνταξιούχους, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από την Εφορία. Η κατάργηση του αφορολόγητου και ο κεφαλικός φόρος που επιβάλλει η Ν.Δ. δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αντίθετα την ενισχύει. Πλήττει τους πάντες. Στιγματίζει συλλήβδην μια επαγγελματική ομάδα. Φτάνει στο σημείο να φορολογεί για πρώτη φορά πάνω από 400 χιλιάδες φορολογουμένους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμα και ο έντιμος επαγγελματίας που δήλωνε μέχρι τώρα με ειλικρίνεια τα εισοδήματά του, τώρα, αφού βλέπει ότι το κράτος τον στοχοποιεί και τον χτυπά αδιακρίτως, θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να κρύψει το εισόδημά του για να πληρώσει λιγότερο φόρο. Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, δε θα διέλυε το ΣΔΟΕ και δε θα κομματικοποιούσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αποτελεί στρατηγική της επιλογή ο μη έλεγχος και η φοροεπιδρομή στους πάντες.Η φοροδιαφυγή, που πράγματι υπάρχει, χτυπιέται μόνο με αλλαγή και αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχων. Η αξιοποίηση της σύγχρονης πληροφορικής τεχνολογίας (ολοκληρωμένη μηχανογραφική στήριξη των υπηρεσιών που προσφέρονται από το TAXIS και διασύνδεση του TAXIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης), σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών και με αξιόπιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα διευκολύνει τον εντοπισμό των μη δηλωμένων εισοδημάτων από όλες τις πηγές, ώστε να περιοριστεί η παραοικονομία στο επίπεδο του μέσου όρους της Ε.Ε.


Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε ότι θα επιβάλει τεκμήρια διαβίωσης.

Συμφωνεί το Πα.Σο.Κ.;


Το Πα.Σο.Κ. δε συμφωνεί και θα τα καταργήσει. Τα τεκμήρια υπήρχαν, όταν δεν υπήρχε κατάλληλη οργάνωση του κράτους. Με την ανάπτυξη και τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής, με τη διασταύρωση στοιχείων και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ φορέων, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή μπορούν να συλληφθούν.


Τι ακριβώς σημαίνει η δέσμευση του Πα.Σο.Κ. για σταμάτημα των stage στο Δημόσιο;


Σημαίνει τη στροφή των προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE), αποκλειστικά προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των συμμετεχόντων σε αυτά. Σημαίνει την κατάργησή τους στο δημόσιο τομέα και την πλήρη ανατροπή των αδιαφανών όρων υλοποίησής τους. Γίνονται, πλέον, προγράμματα πραγματικής Μαθητείας ή Ένταξης στην απασχόληση, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων. Θα αφορούν νέους επιστήμονες, τεχνολόγους και τεχνικούς, ηλικίας έως 30 ετών, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Με κανονικές αποδοχές και επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υπάρχει κίνητρο πρόσληψης και με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για τη μεταφορά γνώσεων και εμπειριών, με εκπαίδευση και κατάρτιση.


Ποια θα είναι η πολιτική σας με το ΕΚΑΣ;


Το… ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι τέτοιο, που και φέτος δεν αναπροσαρμόσθηκαν οι κλίμακες του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να χάσουν το σημαντικό αυτό βοήθημα πάνω από 40.000 ηλικιωμένοι πολίτες!Το Πα.Σο.Κ. δεσμεύεται να αναμορφώσει το θεσμό του ΕΚΑΣ, με βάση τις νέες κοινωνικές ανάγκες, με μεσομακροπόθεσμο στόχο τη μετεξέλιξή του στη βασική σύνταξη για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των άλλων Ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή, που απαιτεί μια μεταβατική περίοδο οκταετίας, δεσμευόμαστε σε πρώτο στάδιο για τη διεύρυνση και την επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν 300.000 περίπου επιπλέον συνταξιούχοι. Με ή χωρίς ΕΚΑΣ, πάντως, οι χορηγούμενες στους συνταξιούχους των Ταμείων κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν το ποσό που καταβάλλεται στους ανασφάλιστους.


Τι έχει να απαντήσει το Πα.Σο.Κ. στις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσσηνία για τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους;


Υπάρχει δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη:-να αξιοποιήσει τη νέα ΚΑΠ, που από εργαλείο ανάπτυξης έγινε «βαρίδι» για τους αγρότες.-να διασφαλίσει με τη συνολικότερη πολιτική της το εισόδημα των αγροτών, που υπέστη σοβαρή καθίζηση τα τελευταία χρόνια. Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις μας κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Πα.Σο.Κ., έχουμε πλέον διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της υπαίθρου και στήριξης των αγροτών. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα της ελλιπούς ενημέρωσης των αγροτών, της πληρέστερης αξιοποίησης της ΚΑΠ, του υψηλού καλλιεργητικού κόστους και των χαμηλών τιμών για τους παραγωγούς, καθώς και στην έλλειψη υποδομών για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, στην ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών, στο θέμα των απαράδεκτα χαμηλών συντάξεων. Με αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξούμε να αντιστρέψουμε την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην ύπαιθρο και παράλληλα να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τον αγρότη.