Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ολοκληρώθηκαν οι μετρήσεις για την ποιότητα των Θαλάσσιων υδάτων της Μεσσηνίας...




Ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας η δειγματοληψία από το το ΕΛΚΕΘΕ στις ακτές κολύμβησης του Νομού Μεσσηνίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών σε αυτές.
Ειδικότερα, δείγματα θαλασσινού νερού οι επιστήμονες του Κέντρου πήραν από τις περιοχές Στούπα, Σάνταβα, Αλμυρό, (Μεσίνιαν Μπέι), Ανατολική Παραλία Καλαμάτας (Κερεζένια), Δυτική Παραλία Καλαμάτας (Βιολογικός Καθαρισμός), Πεταλίδι, Αγιος Ανδρέας, Κορώνη, Φοινικούντα, Μεθώνη, Πύλο και Κυπαρισσία.
Η δειγματοληψία αυτή -η τρίτη φέτος, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο, το Μάιο και τον Ιούλιο- γίνεται στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, της Τοπικής Eνωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του
Δήμου Καλαμάτας με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών του Μεσσηνιακού Κόλπου και των δυτικών ακτών του νομού μας. Σε εφαρμογή της ίδιας σύμβασης, αναμένεται στις 3 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα -όπου και θα παραμείνει ώς τις 6 του μήνα- το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να διενεργήσει δειγματοληψίες στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Οι έλεγχοι αφορούν, μεταξύ άλλων, την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο και χλωροφύλλη καθώς και μετρήσεις της αλατότητάς του. Προγραμματίζονται επίσης έλεγχοι λάσπης από το βυθό, αλλά και μετρήσεις με ρευματογράφους. Η παρακολούθηση από το ΕΛΚΕΘΕ των χαρακτηριστικών παραμέτρων της ποιότητας του υδάτινου οικοσυστήματος του Μεσσηνιακού Κόλπου και των νότιων και
δυτικών ακτών του Νομού Μεσσηνίας ήδη έχει συμπληρώσει δύο χρόνια -ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2006- και θα ακολουθήσουν εποχικές δειγματοληψίες, για ακόμα 4 χρόνια, ώστε να μελετηθούν οι διαφοροποιήσεις των ρύπων με το χρόνο.


Β.Γ.Μ.


με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ