Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Εγκαταλείπουν το Χιούστον λόγω κυκλώνα



Περίπου εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στις παραθαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στην πορεία του κυκλώνα Άικ, καθώς αυτός ενισχύεται και αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές του Τέξας. Ο κυκλώνας Άικ είναι στην κατηγορία 2 και συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων
την ώρα, αλλά όταν θα φτάσει στις ακτές αργά την Παρασκευή, ή το Σάββατο, εκτιμάται ότι θα έχει αναβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 3.Ήδη στο Χιούστον, που είχε χτυπηθεί σφορδά από τον κυκλώνα Ρίτα το 2005, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
"Είναι πιο ασφαλείς αν παραμείνουν όπου βρίσκονται", προειδοποίησε ο δήμαρχος του Χιούστον, Μπιλ Γουάιτ.Να μην πάρουν την κατάσταση αψήφιστα κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτοφ. "Δεν πρόκειται για ένα κυκλώνα με τον οποίο μπορείς να στοιχηματίσεις", πρόσθεσε.Ήδη 4.000 υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου, όπου παράγεται το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου που καταλήγει στην αμερικανική αγορά, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Οι αρχές προειδοποίησαν επίσης τους κατοίκους των παραλιακών περιοχών του Γκάλβεστον, νοτίως του Χιούστον, να καταφύγουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.