Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Αποζημιώνονται οι συκοπαραγωγοί!...



Λύση στο μεγάλο πρόβλημα των συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας από τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί φέτος έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, μετά από έκτακτη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Κατσαρού. Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα προχθές το βράδυ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, παρουσία πολλών συκοπαραγωγών, όπου σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις και κόντρες, με προεξέχουσα αυτή του πρόεδρου της ΣΥΚΙΚΗΣ Παν. Παπαγεωργίου με το νομάρχη.


Αποζημιώσεις


Χθες το μεσημέρι, ευρισκόμενος στην Αθήνα, ο κ. Δράκος επισκέφθηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του παρέδωσε δεύτερο έγγραφο με αίτημα αποζημίωσης των συκοπαραγωγών καθώς και στοιχεία από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πάτρας και συγκεκριμένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του στη Βελίκα και την Εύα, που αποδεικνύουν ότι η ζημιά στη συκοπαραγωγή οφείλεται σε καύσωνα και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Δράκου, ο κ. Κοντός συμφώνησε με τις απόψεις αυτές και συνέταξε επιστολή-εισήγηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου το ζήτημα της ζημιάς στη συκοπαραγωγή να αντιμετωπισθεί βάσει των κανονισμών του λόγω καύσωνα.Έτσι, αναμένεται άμεσα ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εξατομίκευση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών.Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Δημ. Δράκος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος, επισημαίνοντας ότι θα στηρίξει απόλυτα το εισόδημα των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας.


Στο Νομαρχιακό


Την αποζημίωση των παραγωγών ζήτησε με απόφασή του κατά πλειοψηφία και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε προχθές βράδυ, παρουσία πολλών συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας.Το θέμα εισηγήθηκε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος- μεταξύ άλλων- τόνισε ότι το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή είναι τεράστιο, αφού η ποσοτική σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 100%. Ζήτησε δε να απαιτηθεί η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και κατέθεσε δέσμη 12 μέτρων.Τη συζήτηση του θέματος είχε ζητήσει και ο συνδυασμός «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» και ο κ. Θανάσης Πετράκος κατηγόρησε το υπουργείο για «παχυδερμισμό», αφού δεν αποζημιώνει τους παραγωγούς. Επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσει και διαδικασία αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο αντινομάρχης Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι καθοριστικοί παράγοντες ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία, ενώ η κινητοποίηση της Νομαρχίας ήταν άμεση. Είπε δε πως χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ώστε οι πληγέντες συκοπαραγωγοί να αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ. Παρατήρησε, επίσης, ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν είναι δίκαιος.Ο επικεφαλής της «ΝΑΣ» Αρ. Δαμαλάς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί το ξερίζωμα της καλλιέργειας.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συκοπαραγωγοί της περιοχής τους μετέφεραν στο Σώμα οι δήμαρχοι Αριστομένους Γ. Μπρατσιάκος, Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και Ανδανίας κ. Διαγούπης.


Κόντρες


Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η έντονη αντιπαράθεση που είχαν στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παν. Παπαγεωργίου με το νομάρχη Δημήτρη Δράκο.Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παπαγεωργίου κατηγόρησε το νομάρχη ότι δεν απάντησε σε καμία από τις δύο επιστολές που του έστειλε και ότι αντί να μιλά για καύσωνα ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, μιλούσε για ξηρασία.Απαντώντας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο νομάρχης επισήμανε ότι είναι από τις λίγες φορές που έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή και μίλησε για μεγάλους αγώνες που έχει δώσει για τα ζητήματα της συκοκαλλιέργειας.Αναφέρθηκε δε στα έγγραφα της ΣΥΚΙΚΗΣ, σημειώνοντας ότι κοινοποιήθηκαν στη Νομαρχία και σε αυτά δεν αναφέρεται η λέξη καύσωνας. Αντίθετα, κι αφού σηκώθηκε όρθιος, κρατώντας και τα δύο έγγραφα, επέδειξε στο Σώμα το δικό του έγγραφο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο μιλούσε για καύσωνα.Σε τοποθέτησή του, ο κ. Μαλαπάνης κατηγόρησε το νομάρχη ότι δεν ενημέρωσε τις παρατάξεις για τα δύο αυτά έγγραφα. Από την πλευρά του, ο κ. Δράκος τον κατηγόρησε ότι προσποιείται πως δε γνώριζε τα έγγραφα και προσπαθεί τώρα να καρπωθεί το θέμα.Τελικά, όλες οι παρατάξεις κατέθεσαν δικές τους προτάσεις, οι οποίες όμως στη βάση τους ζητούσαν την αποζημίωση τω παραγωγών.


Της Βίκυς Βετουλάκη