Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

2-0... και δώρο τα σοκολατάκια!



Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Φάνη Γκέκα (10`, 50`), η Εθνική πήρε σημαντική νίκη 2-0 στη Ρίγα επί της Λετονίας και από την 2η κιόλας αγωνιστική φιγουράρει μόνη της στην κορυφή του 2ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ του 2010!

Η μεγάλη... γλύκα, όμως, για τους διεθνείς ήρθε από την χώρα της σοκολάτας, την Ελβετία, όπου το Λουξεμβούργο πέρασε θριαμβευτικά με σκορ 2-1...


Φουλ με... Ρίγα για την πρόκριση!


Η Εθνική Ελλάδας νίκησε με 2-0 τη Λετονία στη Ρίγα, με δύο γκολ του Φάνη Γκέκα, κάνοντας το 2x2 στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010.

Μια νίκη που την έφερε παράλληλα στην πρώτη θέση του ομίλου και σε θέση του οδηγού για την πρόκριση.

Η ομάδα του Ρεχάγκελ έκανε μακράν την καλύτερη της εμφάνιση εδώ και αρκετό καιρό και πετυχαίνοντας τα τέρματα της σε κρίσιμα χρονικά σημεία, κατάφερε να πάρει μια εύκολη, όπως αποδείχτηκε, νίκη κόντρα στους επικίνδυνους λετονούς. Ο Γκέκας έκλεψε την παράσταση με τα δύο γκολ που πέτυχε, όμως όπως και στο Λουξεμβούργο, ο Σεϊταρίδης έκανε εκαιρετική εμφάνιση, ενώ ανασταλτικά δεν υστέρησε κανείς. Η Εθνική πέτυχε και τα δύο της γκολ σε αντεπιθέσεις, παίρνοντας άριστα στο συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού.

Επόμενο ματς της Ελλάδας είναι με τη Μολδαβία στις 11/10 στο Καραϊσκάκη.

Ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος προερχόταν από τραυματισμό (!), με τα δυο γκολ που πέτυχε έφτασε τα 10 σε 31 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής .


Πιστός... στις εκπλήξεις του ο Ρεχάγκελ, άφησε στον πάγκο τον Μπασινά και ξεκίνησε με Αβραάμ Παπαδόπουλο στο πλάι του Κυργιάκου και τον Δέλλα σε "ελεύθερο" ρόλο στην άμυνα. Σεϊταρίδης και Τοροσίδης ήταν στα πλάγια, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, Κατσουράνης και Καραγκούνης στο κέντρο, αριστερά ο Σαμαράς, δεξιά ο Χαριστέας και προωθημένος ο Γκέκας.
Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα έκανε η Εθνική μας, η οποία αιφνιδίασε τους γηπεδούχους, προηγούμενη με ένα εξαιρετικό γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση του Φάνη Γκέκα στο 10`. Σε μια αντεπίθεση από δεξιά, ο Σεϊταρίδης βρήκε μια μπαλιά - διαβήτη τον φορ της Λεβερκούζεν στην περιοχή των λετονών, ο οποίος με ένα μονοκόμματο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Κάτα κάποιο τρόπο, το γκολ ήταν... προσφορά του τρόπου που έπαιζαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι άφηναν κενούς χώρους και το πλήρωσαν, δεχόμενοι γκολ σε αντεπίθεση. Το σουτ του Περεπλότκινς στο 12`, που ανησύχησε τον Χαλκιά, ήταν η απάντηση των λετονών, όμως η ομάδα του Ρεχάγκελ με την ψυχολογία υπέρ της έδειχνε να ελέγχει το ματς. Οι κεφαλιές των Χαριστέα στο 14` και Κατσουράνη στο 19`, με τον Βάνινς να αποκρούει προ της γραμμής στη δεύτερη περίπτωση, απέδειξαν του λόγου το αληθές, την ίδια στιγμή που οι λετονοί έδειχναν να τα έχουν χαμένα...
Οι διεθνείς μας απείλησαν εκ νέου με κεφαλιά του Χαριστέα στο 29`, την οποία εξουδετέρωσε με δύσκολη απόκρουση ο Βάνινς. Οι λετονοί είχαν συνέλθει από το σοκ του γκολ και με τον ταχύτατο Βερπακόφσκις προσπαθούσαν να επιτεθούν, κυρίως από τον άξονα, αλλά τα αμυντικά τους κενά, ιδίως στα πλάγια, όπου ο Σεϊταρίδης... αλώνιζε ήταν πολλά. Ετσι, στο 38` ο Σαμαράς, που άλλαζε συνεχώς θέσεις με τον Χαριστέα, στόπαρε ωραία και κατεβάζοντας την μπάλα σούταρε από το ημικύκλιο, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Το πρώτο μέρος λοιπόν έληξε 1-0 υπέρ της Εθνικής, η οποία έκανε το καλύτερο ημίχρονο της εδώ και καιρό.
Ξεκίνημα καρμπόν ήταν το δεύτερο μέρος για την Εθνική μας που στο 49` διπλασίασε τα γκολ της πάλι με τον Γκέκα. Δημιουργός αυτή τη φορά ήταν ο Τοροσίδης, ο οποίος σέντραρε από τα αριστερά πάνω στη γραμμή και ο 28άχρονος φορ με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-0. Από `κει και πέρα, το ματς ήταν... βούτυρο στο ψωμί για τους παίκτες του Ρεχάγκελ, που ήλεγχαν απόλυτα το ρυθμό του ματς.
Η αναγκαστική αλλαγή του Καραγκούνη με τον Μπασινά στο 60` δεν άλλαξε το τέμπο της ομάδας, αλλά την ίδια ώρα οι λετονοί με τρεις επιθετικούς τα έπαιζαν όλα για όλα και έβρισκαν χώρους για να απειλήσουν. Η τακτική αυτή των λετονών- δίκοπο μαχαίρι, λόγω των αντεπιθέσεων της Εθνικής - παραλίγο να φέρει αποτέλεσμα, όταν στο 70` ο Χαλκιάς μπλόκαρε δύσκολα την κοντινή κεφαλιά του Αστάφιεφς.
Στο τελευταίο 15λεπτο το παιχνίδι είχε γίνει αρκετά... άναρχο και από τις δύο ομάδες, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Ρεχάγκελ που ζητούσε από τους διεθνείς μας να ηρεμήσουν. Οσο περνούσαν τα λεπτά προς τη λήξη του ματς, οι λετονοί έδειχναν να έχουν "αδειάσει" σωματικά και ψυχολογικά και η Εθνική κατάφερε να διατηρήσει το υπέρ της 2-0 φτάνοντας στη νίκη. Πάντως στο 90` στη μοναδική στιγμή που οι λετονοί μας έπιασαν στον... ύπνο, ο Βερπακόφσκις μόνος του με τον Χαλκιά έστειλε την μπάλα άουτ.