Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Νεπάλ: Σε αναζήτηση της νέας "ζωντανής θεάς"!!!



Την αναζήτηση του κοριτσιού ηλικίας 3-4 ετών το οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντα της Κουμαρί, δηλαδή της παρθένου "ζωντανής θεάς", ξεκίνησαν οι θρησκευτικές αρχές του Νεπάλ.

Πρόκειται για μία παράδοση αιώνων, σύμφωνα με την οποία, ένα κορίτσι από μία βουδιστική οικογένεια που ανήκει στην κάστα Νιούαρ, την 3η από τις τέσσερις κάστες της κοινωνίας του Νεπάλ, και κατάγεται από το γένος των αρχαίων ευγενών Σάκια, υπόκειται σε μία αυστηρή πολιτιστική διαδικασία και γίνεται "η ζωντανή θέα".

Σύμφωνα με θρησκευτικούς αξιωματούχους, η τωρινή Κουμαρί, η Πρέετι Σάκια, γίνεται 11 χρονών και πρέπει να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας ινδουιστικής γιορτής του Ντασάιν, η οποία διεξάγεται τον Οκτώβριο. "Αν δεν την αλλάξουμε τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο, αλλά ίσως τότε, είναι πολύ αργά καθώς μπορεί να αρχίσει να έχει έμμηνο ρύση όσο υπηρετεί ως Κουμαρί, γεγονός που θεωρείται πολύ δυσοίωνο", δήλωσε ο Ντεεπάκ Μπαχαντούρ Παντί, ανώτατο στέλεχος της Εταιρείας Εμπιστοσύνης, η οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους, τα πολιτιστικά θέματα. Ο Ντεεπάκ επιβεβαίωσε ότι οι "φύλακες" του περίτεχνου ξύλινου ναού, όπου ζει η "θεά" έχουν αρχίσει ήδη τη μυστική διαδικασία επιλογής της Κουμαρί, η οποία πρέπει να έχει τέλεια μάτια, δόντια, μαλλιά και επιδερμίδα χωρίς την παραμικρή γρατσουνιά Στο πλαίσιο της διαδικασίας οι αστρολόγοι συμβουλεύονται τα ωροσκόπια των υποψηφίων που πληρούν τους όρους ως προς την καταγωγή αλλά μέχρι στιγμής μένει αδιευκρίνιστο πως θα πληρωθεί ο όρος που θέλει το ωροσκόπιο της Κουμαρί να συμπίπτει με αυτό του βασιλιά καθώς η χώρα έχει πρόσφατα καταργήσει τη μοναρχία. Η Κουμαρί θεωρείται ως μετεμψύχωση της πανίσχυρης θεότητας Κάλι ενώ πολλοί νεπαλέζοι ινδουιστές και βουδιστές την θεωρούν και ως ενσάρκωση της Ταλετζού Μπαχαβί, της θεάς της δύναμης. Κατά τη διάρκεια πολλών ινδουιστικών και βουδιστικών γιορτών, ντυμένη με κόκκινα και χρυσά κοστούμια, μεταφέρεται σε μία ξύλινη άμαξα τη οποία σέρνουν άνδρες, σε όλη την πρωτεύουσα της χώρας και στο παρελθόν ακόμη και οι βασιλιάδες του Νεπάλ έχουν αναζητήσει την ευλογία της, ενώ στους ξένους απαγορεύεται να εισέρχονται στο προσωπικό διαμέρισμα της, στο επάνω μέρος του ναού. Στη "ζωντανή θέα" αποδίδεται σεβασμός μέχρι να αρχίσει να έχει έμμηνο ρύση, κι όταν συμβεί αυτό πρέπει να αντικατασταθεί και να επιστρέψει στην οικογένεια της. Πολλοί επικριτές του θεσμού υποστηρίζουν ότι το κορίτσι που επιλέγεται δεν μπορεί να έχει κανονική ζωή, γεγονός που παραβιάζει τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα της αλλά οι θιασώτες του απαντούν ότι οι γονείς είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν θέλουν να στείλουν την κόρη τους να υπηρετήσει ως Κουμαρί, προσθέτοντας ότι το κορίτσι λαμβάνει επίδομα από το κράτος και τυχαίνει ιδιαίτερης προσοχής. "Πιστεύω ότι είναι η θεά, αλλιώς γιατί οι άνθρωποι να τη σέβονται;", δήλωσε μία 50χρονη, η οποία πουλά φωτογραφίες της τωρινής Κουμαρί έξω από το ναό.