Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Εκεχειρία στον Καύκασο!

Αποδεκτό έγινε από τη Ρωσία και τη Γεωργία το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε στη Μόσχα και στην Τιφλίδα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αφού προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δέχτηκε να απαλειφθεί από το κείμενο η αναφορά στις συζητήσεις για το μελλοντικό καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, για την κρίση στον Καύκασο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες Τρίτη, ένας Ολλανδός εικονολήπτης σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε η πόλη Γκόρι της Γεωργίας. Εκεί χτυπήθηκε και το αυτοκίνητο της δημοσιογραφικής αποστολής της ΝΕΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο Γεωργιανός οδηγός. Σε 100.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες από τη Νότια Οσετία και τις εμπόλεμες ζώνες της Γεωργίας, ενώ σήμερα αναμένεται στην Τιφλίδα ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων κι ένα ελληνικό C-130.


Στα ύψη η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας


Το βράδυ της Τρίτης, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την περιοχή της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία ανταποκρινόμενος στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που κόμισε ο Σαρκοζί. "Είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Είναι μια συμφωνία αρχών... και εκτιμώ ότι έχουμε μια σύμπτωση αρχών" δήλωσε από την Τιφλίδα ο Σαακασβίλι στη κοινή συνέντευξη Tύπου με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Το σχέδιο αποτελείται από έξι σημεία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, οριστική κατάπαυση του πυρός, επιστροφή των Ρώσων στις θέσεις που είχαν προτού ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Λίγο πριν καταφθάσει ο Σαρκοζί στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωνε τον τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, νωρίτερα ωστόσο οι δυνάμεις της αποσχισθείσας επαρχίας της Αμπχαζίας είχαν εκδιώξει τον γεωργιανό στρατό από τη διαφιλονικούμενη περιοχή των φαραγγιών Κοντόρι.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι -η θέση του οποίου εκτιμάται από πολλούς διεθνείς αναλυτές ως δυσχερής δεδομένων των εξελίξεων- μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στην Τιφλίδα, ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Η Γεωργία προσέφυγε και στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τη Ρωσία για εθνοκάθαρση , ενώ καταγγέλλει και σφαγές Γεωργιανών από Οσέτιους αυτονομιστές. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιμένει ότι τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σκοτώθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα κατά την επίθεσή τους στη Νότια Οσετία. Την ίδια ώρα εντείνεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Ρωσίας . Για εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις της "απειλούν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη". Η σύρραξη στον Καύκασο δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Αμύνης.


http://news.ert.gr/c/8/412526.asp