Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Επισκόπηση Τύπου...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ένας νέος Ο.Σ.Ε. Δραστικά μέτρα αναδιοργάνωσης εξήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς αγγίζει όλες τις πτυχές της δομής και της λειτουργίας των ελληνικών σιδηροδρόμων".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "14.832 "ανοικτές" θέσεις. Αναλυτικοί πίνακες με ειδικότητες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "5.730 στο υπουργείο Παιδείας, 1.200 στην ΕΛ.ΑΣ., 1.104 στο υπουργείο Οικονομικών, 300 στο ΤΑΞΥ, 190 στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου, 86 στην ΗΔΙΚΑ, 47 στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ".
Η ΑΥΓΗ: "Σχέδιο εκτροχιασμού του ΟΣΕ. "Νάρκη" για το τρένο στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με πρόσχημα τα τραπεζικά χρέη που οφείλονται στην κρατική αδιαφορία, αλλά και την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα με τις προμήθειες για τα οποία επίσης φέρουν ευθύνη οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης προωθεί σχέδιο για τη συρρίκνωση και την τριχοτόμηση του ΟΣΕ με 3.000 "εθελούσιες εξόδους" και με μεσοπρόθεσμο στόχο την εκποίηση των γραμμών - φιλέτων σε ιδιώτες, εν όψει της απελευθέρωσης των επιβατικών μεταφορών το 2011".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στηρίζει την Ρωσία ο Καραμανλής, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ. Απόλυτη κυριαρχία Πούτιν στον Καύκασο, στρατηγική ήττα για την Ουάσιγκτον".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κρίση στην Νότια Οσετία φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελοχεύουν λόγω της αμερικανικής πολιτικής όχι μόνο στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά και ευρύτερα, ακόμη και στην δική μας γειτονιά, δεδομένου ότι τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον αφορούν και στα Βαλκάνια".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Pax Russa. Η Μόσχα επιβάλλει τους όρους της. Το κοινό σχέδιο Μεντβέντεφ-Σαρκοζί για το μέλλον της περιοχής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κατά κράτος επικράτησε της Γεωργίας η Ρωσία, επιβάλλοντας τους όρους μιας Pax Russa, μιας "ρωσικής ειρήνης", στον Καύκασο και στους δρόμους του πετρελαίου. Δύο "Κοσσυφοπέδια" δημιουργούνται πλέον de facto στη Γεωργία: η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Και η Ευρώπη προσεύχεται! Συγκρούσεις, αίμα και άλλοι νεκροί, ενώ κλείνει μια εβδομάδα πολέμου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "όσο εύκολα αρχίζει ένας πόλεμος τόσο δύσκολα μπορεί ή κατορθώνει να σταματήσει. Ακόμη και αν υπάρχουν αγαθές προθέσεις - που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν καθόλου- η κλαγγή των όπλων δύσκολα σταματά".
ΕΘΝΟΣ: "Ομοβροντία φόρων από Σεπτέμβριο. Πόθεν έσχες και στις αγορές με πιστωτικές κάρτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο εκτροχιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης οδηγεί σε νέα φορολογική αφαίμαξη ύψους 6 δισ. ευρώ στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων για το 2008-2009".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η μονομερής κατάπαυση του πυρός που διέταξε ο Ρώσος Πρόεδρος ανοίγει...Παράθυρο ελπίδας ...για ειρήνευση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κατάπαυση διετάχθη λίγο πριν πάει ο Σαρκοζί στη Μόσχα για να μη φανεί ότι το Κρεμλίνο υπέκυψε σε πιέσεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρεις νέες επιθετικές ενέργειες Γκρούεφσκι. Ισχυρίζεται στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ελληνοσκοπιανά σύνορα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με ψέματα και κινδυνολογίες βομβαρδίζει τον ΟΗΕ ο εθνικιστής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τον επιστολογραφικό του οίστρο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πλαφόν- "ασπιρίνη" στην κερδοσκοπία. Ένα βήμα πριν από την επιβολή διατίμησης στα καύσιμα από το υπ. Ανάπτυξης ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κίνηση με ρίσκο και αβέβαια αποτελέσματα θα είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Η εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου είναι αρνητική και επιπλέον, σε περίοδο πτώσης των διεθνών τιμών , η διατίμηση μπορεί να "φρενάρει" τις μειώσεις στην εσωτερική αγορά και να τις κλειδώσει...ψηλά .Προκύπτει , δηλαδή, ότι το πλαφόν εξυπηρετεί μάλλον επικοινωνιακές ανάγκες παρά ουσιαστικές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Σαακασβίλι: Ζω τον χειρότερο εφιάλτη γιατί οι φίλοι μου στη Δύση..."Με βεβαίωναν...". ΗΠΑ: Τους συμβουλεύαμε ξανά και ξανά να δείξουν αυτοσυγκράτηση...Μη δίνεις αφορμή".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ζω τον χειρότερο εφιάλτη μου" , δηλώνει ο Σαακασβίλι που ισχυρίζεται ότι τον παραπλάνησε η Δύση. Επιχειρούν να αποσείσουν την ευθύνη οι ΗΠΑ, διοχετεύοντας πληροφορίες ότι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, αλλά και ότι είχαν συνεννοηθεί με τη Μόσχα. Σχέδιο έξι σημείων για ειρήνευση συμφώνησε η Μόσχα με τον Σαρκοζί, που το μεταφέρει στην Τιφλίδα, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για λήξη των επιχειρήσεων".
ΕΣΤΙΑ: "Γεωπολιτική αστάθεια στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι πόλεμοι στην Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Τσετσενία και ήδη στην Γεωργία δεν είναι παρά παράπλευρες συνέπειες της διαλύσεως του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ανατολικού μπλοκ. Από την ώρα που διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όλες οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτό πέρασαν από δεινή κρίση. Η Ανατολική Ευρώπη εισήλθε σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, από την οποία δεν έχει ακόμη απεμπλακή".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο θερμός πόλεμος τελείωσε. Φόβοι ότι αρχίζει Ψυχρός Πόλεμος Ρωσίας και Δύσης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τέλος στον "Πόλεμο των Πέντε Ημερών" μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας έδωσε χθες ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που κήρυξε παύση των εχθροπραξιών, αφού εξασφάλισε τη διαβεβαίωση των επιτελών του ότι όλοι οι θύλακες του γεωργιανού στρατού που απειλούσαν τη Νότια Οσετία έχουν εξουδετερωθεί".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Συμμαζεύουν τον ΟΣΕ. "Επώδυνο" το σχέδιο ανασυγκρότησης των σιδηροδρόμων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του ΟΣΕ με αύξηση των εισιτηρίων, εθελούσια έξοδο περίπου 3.000 υπαλλήλων, ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εξορθολογισμού των δρομολογίων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου αλλά και του Ομίλου του ΟΣΕ γενικότερα".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ουρές 15αύγουστο για το Κτηματολόγιο! Πρωτοφανές αδιέξοδο στις δηλώσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ουρές εκνευρισμού παραμονές Δεκαπενταύγουστου για το Κτηματολόγιο 4,2 εκατομμύρια δικαιώματα επί των ακινήτων δεν έχουν ακόμη δηλωθεί και οι ιδιοκτήτες ζητούν παράταση για να αποσυμφορηθούν τα γραφεία από το μεγάλο κύμα δηλώσεων που αναμένεται τον Σεπτέμβριο".
Η ΝΙΚΗ: " Στους ιδιώτες και τα τρένα. Μετά τα λιμάνια, ξεπούλημα του ΟΣΕ, ακολουθεί η Ολυμπιακή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "βορά στους ιδιώτες παραδίδει η κυβέρνηση και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Με το σχέδιο "εξυγίανσης" που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ουσιαστική η κυβέρνηση εκτροχιάζει τον ΟΣΕ, εφαρμόζοντας μέτρα απαξίωσης του κοινωνικού έργου και απεμπόλησης του δημόσιου συμφέροντος στις μεταφορές".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σε τροχιά διάλυσης ο ΟΣΕ για να παραδοθεί στο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει ό,τι ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη διάλυση του ΟΣΕ και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τομέων των σιδηροδρομικών μετακινήσεων - μεταφορών ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ , ολοκληρώνοντας τις μεθοδεύσεις που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".
Η ΧΩΡΑ: "Τελειώσαμε. Εδώ είναι ζώνη επιρροής μας. Ξεκάθαρο μήνυμα της Μόσχας σε Γεωργία, ΗΠΑ και Ε.Ε.".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μήνυμα της Ρωσίας είναι σαφέστατο. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία τερματίστηκαν, αφού ο επιτιθέμενος τιμωρήθηκε, υπέστη σημαντικές απώλειες και ο στρατός αποδιοργανώθηκε. Η Μόσχα θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο στις περιοχές του Καυκάσου".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σικάγο" η Θεσσαλονίκη. Στο κόκκινο η εγκληματικότητα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Γ. Κουμουτσάκος για την προκλητική επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού προς Νίμιτς:"Γραφικότητες" από Γκρούεφσκι.


http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1550952.htm